Марковић: У 2019. наплаћено 8,2 одсто више прихода него 2018.

БЕОГРАД: У 2019. години Пореска управа је наплатила 1.572,3 милијарде динара јавних прихода, што је за 119 милијарди динара више него у 2018. години, односно 8,2 одсто, изјавила је директорка Пореске управе Драгана Марковић.
porez
Фото: Tanjug (video arhiva)

Она је за РТС рекла да је пореска полиција у 2019. поднела 1.365 кривичних пријава за утају пореза од 14,8 милијарди динара што је, каже, чак 45 одсто више него у претходној години.

Посматрано по делатностима, највише је утајен порез у трговини, затим у грађевинарству и пољопривреди, навела је Марковић.

Упитана о списку пореских дужника који је објављен крајем прошле године, Марковић је рекла да највећи део тих обавеза датира од пре пет и више година и скоро да нема пореског обвезника који има новије задужење.

Навела је да су у структури укупног дуга, скоро половина камате, тачније 46 одсто и објаснила да то значи да су порески обвезници у неком претходном периоду користили правна средства за одлагање пореског дуга и на тај начин нагомилавали своје дугове.

Наплата текућих потраживања, односно обавеза код нас је императив, поручила је директорка Пореске управе.

Поводом новине у паушланом плаћању пореза, Марковић каже да је рок за плаћање паушалног пореза 15. фебруар и да верује да ће до тада измирити своје обавезе.

На питање о закону о пореклу имовине који предвиђа да се тиме бави посебна јединица Пореске управе, Марковић наводи да ће, уколико закон буде заживео, Пореска управа запослити 60 инспектора који ће се бавити искључиво овом темом.

Пореска управа је у незавидној позицији кад је у питању капацитет, односно број запослених. Нас сада има 4.800, пре неколико година нас је било скоро па 10.000, рекла је Марковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести