Мартиновић: За Моју прву плату пријавило се 14.000 младих

БЕОГРАД: За програм Моја прва плата до сада се пријавило више од 14.000 незапослених младих људи, изјавио је Танјугу директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и навео да они млади који се још нису пријавили, а желе то да ураде и испуњавају услове, могу да се пријаве до понедељка, 31. октобра.
sajam zaposljavanja, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Задовољни смо интересовањем младих људи који желе да аплицирају за програм Моја прва плата као што смо задовољни и интересовањем послодаваца који су у претходној фази исказали потребу за више од 24.000 незапослених. Ми ћемо, сходно условима позива, моћи да укључимо 10.000 младих, рекао је Мартиновић.

Навео је да је од нешто више од 14.000 пријава, око 10.000 исправних.

Према његовим речима, послодавци који су се јављали у претходној фази програма су највише тражили средњошколце тако да је природно да су се у овој фази која још траје, на понуђене радне позиције највише јављали управо млади са завршеном средњом школом.

Углавном су то административни радници, књиговође, радници у финансијама, али и машинбравари, електротехничари, заваривачи, социјални радници, лекари, медицинске сестре. Широк је спектар занимања која су послодавци тражили што је самим тим велика шанса и за младе људе који могу да конкуришу на конкретна радна места, навео је Мартиновић.

Највеће интересовање младих за оглашене радне позиције забележено је у Београду, затим Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, али се сходно великом броју оглашених радних позиција у Новом Пазару јавило и доста младих у овом граду.

За радно ангажовање у трајању од девет месеци током кога би млади до 30 година старости стекли прво радно искуство, што овај преограм нуди, заинтересовани су и млади у Јагодини, Косовској Митровици, Лесковцу, Крушевцу.

Колико су њихове жеље и профили подударни са потребама послодаваца видеће се током новембра када се повезују незапослени и послодавци.

"То је за нас најважнија фаза, јер уколико се понуда и потражња не подударе ни прве две фазе неће имати велики значај. Међутим, имајући искуства из прва два циклуса програма у претходне две године, верујем да ћемо ове године успети да ангажујемо 10.000 младих колико је програмом предвиђено", истакао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Од 1. новембра почиње селекција незапослених од стране послодаваца, при чему ће првих 15 дана кадрове бирати послодавци из приватног сектора а у друга половина је резервисана за јавни сектор.

У децембру се очекује закључивање уговора, током овог месеца један број незапослених ће почети да ради али већина њих ће са радним оспособљавањем ипак кренути почетком следеће године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести