Маск прекршио закон о ХоВ, касно објавио куповину Твитера

САН ФРАНЦИСКО/ЊУЈОРК: Једно од ударних тема у данашњим издањима америчких медија је питање - да ли је Илон Маск поново прекршио амерички закон о хартијама од вредности?
ilon mask
Фото: Tanjug (AP Photo/Chris Carlson, File)

Некадашњи чланови америчке Комисије за хартије од вредности (СЕЦ) и професори кажу да је извршни директор "Тесле" пропустио утврђени рок за објаву информације да је купио 9,0 посто акција друштвене мреже Твитер и да је поднео погрешну документацију.

Маск је 4. априла открио да је купио 9,2 посто удела у Твитеру, чиме је постао највећи акционар те мреже за микро-блоговање, што је изазвало скок акција те компаније од преко 27 процената. У поднеску, објављеном на Њујоршкој берзи, он је навео да је куповина обављена 14. марта 2022, преноси Ројтерс.

Амерички закон о хартијама од вредности захтева да се информације о стицању удела од 5,0 процената у некој компанији обелодане у року од 10 дана, а у Мусковом случају тај рок је био 24. март.

Кашњење објаве о стицању власништва може да доведе до изрицања грађанске казне у износу до 207.183 долара, каже Урска Великоња, професор права у Правном центру Универзитета Џорџтаун.

То није велики финансијски ударац за Маска, најбогатијег човека на свету чија нето имовина, према Форбсу, износи 302 милијарде долара, али би СЕЦ могао да испита и наводе о манипулисању тржиштем поводом куповине акција Твитера и да тражи оштрије санкције у истрази која је у току у вези са продајом акција "Тесле", кажу стручњаци.

"Ово није стварно сива зона. Он је извршио аквизицију, али није поднео документ о томе у року од 10 дана. То је прекршај. То је недвосмисљено случај за СЕЦ", оцењује Адам Ц. Причард, професор права на Правном факултету Универзитета у Мичигену.

Поред тога, Маск је објавио податке о куповини на обрасцу „13Г“, који је предвиђен за инвеститоре који планирају пасивно поседовање акција, а у уторак су процуреле информације да ће он добити место у управном одбору Твитера, како би подстакао промене у компанији.

То значи да је требало да поднесе образац "13Д" који користе инвеститори-активисти, руководиоци и директори који имају могућност да утичу на управљање и политику емитента акција, предочава неколико адвоката.

Елизар Клајн, копредседавајући глобалне групе за активизам акционара у организацији Шолт Рот & Забел, каже да је Маск употребио неодговарајући "13Г" образац и да регулатори стога имају разлог да преиспитају ствар и разрежу већу казну.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести