Матић: Цене роминга смањене од 21 до 87 одсто за Србију 

БЕОГРАД: Поводом данашњег ступања на снагу Споразума с ниженим ценама роминга у земљама региона, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, изјавила је да ће то значајно смањење представљати не само уштеду и олакшати комуникацију, већ ће допринети и развоју дигиталне економије, регионалној сарадњи и бржем увођењу нових технологишких решења.
roming  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Додала је да су цене роминга у Србији значајно смањене од 21 до 87 одсто.

Матић је навела да је према решењу Регулаторне агенције за телекомуникације (РАТЕЛ) од данас просечна цена једног минута разговора за одлазне позиве у ромингу са 28,18 динара снижена на 10,8 динара, а долазних са 7,43 на 5,9 динара, затим, просечна цена СМС порука умањена је са 8,92 на 4,4 динара, док је цена преноса података по мегабајту умањена са 30,38 на 4,0 динара у просеку. 

Државна секретарка је подсетила да ће прелазни период ка увођењу режима „роминг као код куће“, трајати од 1. јула 2019. до 30. јуна 2021. године, односно да је предвиђено да од 1. јула 2021. цена за позиве, СМС и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговара цени коју потрошачи плаћају унутар матичне електронске комуникационе мреже, наводи се у писаној изјави Матићеве достављеној медијима.

Споразум о снижавању цена роминга у региону, потписан је 4. априла ове године на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести