Матић: Важна помоћ сектору туризма и угоститељства

БЕОГРАД: „Исплата минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству која почиње данас представљаће додатну финансијску подршку запосленима у овом сектору који су због пандемије корона вируса највише угрожени”, каже министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

За те намене из републичког буџета издвојено је скоро две милијарде динара.

Матић је гостујући на ТВ Прва рекла и да је доношење Уредбе о заменским путовањима на почетку пандемије спасило више од 95 одсто туристичких агенција од сигурног банкрота, које су тада имале уговорене аранжмане у вредности од око 85 милиона евра.

"То је била прва секторска мера и да тада држава није одреаговала не знам какву бисмо ситуацију имали сада", навела је Матић.

Након тога, додаје, уследио је пакет мера укупне вредности од око 5,1 милијарде евра, превасходно намењењим туристичким агенцијама.

Матић подсећа да је и 150 милиона динара опредељено за субвенцију полисе осигурања.

"Оно о чему сада размишљамо и бринемо везано за наредни период односи се на то да ће на наплату доћи многи порези и таксе и све што је било одлагано, што ће бити додатно финансијско оптерећење. Укупна секторска помоћ заједно са хотелијерима и свим мерама за крај ове године износи око девет милијарди динара", истиче Матић.

Указала је да је и Фонд за развој имао посебне кредите који су усмерени ка предузећима из области угоститељства, а 76 њих је аплицирало.

Матић наводи да ситуација није једноставна и да се цео свет суочава са последицама пандемије Ковида 19, те да је туризам међу гранама које су највише погођене.

Упитана о броју људи који су остали без посла, она је рекла да је према последњим подацима из Централног регистра, око 1.000 радника у туристичким агенцијама у Србији остало без посла.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести