Мазут и угаљ у топланама треба да замени биомаса

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима Пословног удружења ”Топлане Србије” о могућности коришћења обновљивих извора енергије у загревању станова и плаћању рачуна за ту услугу према утрошку топлоте, саопштило је Министарство.
ugalj
Фото: Tanjug (Video ilustracija)

”Пред нама су озбиљни пројекти у области топлотне енергије. Имамо велики потенцијал да повећамо коришћење биомасе у топланама, а смањимо учешће мазута и угља, јер ће то значити здравију животну средину. Такође, важно је да се коначно омогући да сви корисници даљинског грејања имају могућност да плаћају топлотну енергију по утрошку, као и да вратимо институт угроженог купца топлотне енергије”, рекла је Михајловићева.

Она је најавила да Министарство припрема сет нових и измене постојећих закона из области енергетике и рударства, али се размишља и о томе да у перспективи буде донет посебан закон о топлотној енергији

Директор Пословног удружења ”Топлане Србије” Дејан Стојановић информисао је потпредседницу Владе о кључним показатељима функционисања даљинског система грејања и иницијативама удружења у вези с решавањем проблема топлана и даљим развојем овог дела енергетског сектора.

”Имамо веома висок степен ефикасности производног и дистрибутивног система за топлотну енергију, што је потврдила и Светска банка која је сврстала Србију у средњи виши сегмент међу транзиционим земљама”, рекао је Стојановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести