Михајловић: До краја године биће завршено 7,7 км обилазнице

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће до краја године бити завршено 7,7 километара обилазнице око Београда, између моста Остружнице и петље Орловача и да ће та деоница бити укључена у саобраћај.
zorana mihajlovic
Фото: mgsi.gov.rs

Данас смо се договорили да Београд добије 7,7 километара обилазнице до краја године иако је рок за то био следећа година. Сваки километар обилазнице који урадимо и можемо да укључимо у саобраћај важан је јер смањује гужве које имамо у центру Београда, рекла је Михајловићева после састанка одржаног са извођачима и директором Путева Србије у кампу извођача.

Она је рекла да ће следеће недеље бити настављени разговори са компанијом "Пауер Чајна" око договарања наставка изградње обилазнице од Бубањ Потока до Панчева.

Верујем да ћемо до краја следеће недеље имати дефинисан комерцијални уговор којим ћемо се определити да и даље радимо с овом компанијом, али и да наставимо даљу изградњу обилазнице, рекла је она.

Министарка је рекла да ће сектор Б обилазнице око Београда бити завршен у року до 2022. године, а да би почетак радова у сектору Ц ка Панчеву могао да се очекује од 2022. године.

Она је истакла да је изградња обилазнице тимски рад, и да не раде само компанија с компанијом, него су ту и министарство и цела држава који су везани за сваки инфраструктурни пројекат.

Додала је да обилазница мора да буде готова у року, а важност тог пројекта упоредила је с Коридором 10, јер обилазница омогућава боље повезивање читавог региона.

Директор Путева Србије Зоран Дробњак изјавио је да је на изградњи обилазнице највећи проблем решавање експропријације.

Решили смо експропријацију што се тиче Војске, треба да решимо наше суседе Роме, наравно да решимо с фирмом Вијадукт где има доста породица које су насељене и кад то решимо, ја видим крај, да обилазницу завршимо до краја следеће године, до септембра, изјавио је Дробњак.


Вучић у Вашингтону показао политичку храброст

Потпредседнице Владе и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић каже да је председник Александар Вучић у Вашингтону показао политичку храброст без које ни Србија ни регион не могу ићи напред.

Михајловић је, како је саопштено, навела да је економски споразум из Вашингтона показао да се боља будућност за Србију и регион може стварати само кроз дијалог и компромис, и изградњу поверења и партнерског односа са најмоћнијим државама света.

Да бисмо, каже, као земља могли да идемо напред, и да бисмо могли да чувамо мир и стабилност у региону, и то у условима све сложенијих глобалних политичких прилика, потребно је много политичке храбрости, мудрости и истрајности у борби за интересе своје земље.

Председник Србије Александар Вучић је то показао и због тога се управо он, а не неко други, нашао у Белој кући, из које се вратио са споразумом којим Србија није одступила од својих интереса, али је постигла много за будућност региона и бржи економски развој, рекла је Михајловић.

Она је навела да се, слушајући све оне који му ових дана замерају на столици на којој је седео и баве се разним формалним детаљима користећи то као повод да га критикују, најбоље може видети разлика између српског председника и свих оних политичара који би желели да заузму његово место.

Напоменула је да они немају ниједан квалитет који би их учинио достојним саговорником било ког светског државника - ни подршку грађана Србије, ни политичку храброст и одговорност, нити јасну визију која се очекује од лидера највеће земље у нашем региону.


Генерални директор корпорација "Пауер Чајна" у Србији Јанг Бо захвалио се на великој подршци коју компанија добија у реализацији ове инвестиције и истакао да се улажу велики напори да би се пројекат завршио у року.

Додао је да су на данашњем састанку решили доста отворених питања.

Као извођач потпуно смо сигурни да ћемо извршити пројекат на време и уз најбољи могући квалитет, рекао је Јанг.

Економски саветник амбасада Кине у Србији Танг Сјаодонг захвалио је министарки на сазивању састанка и истакао да су сви састанци на којима је она практични и окренути решавању проблема.

Важност овог пројекта је велика за Београд али и саобраћај у целој земљи. Наш заједнички циљ је да завршимо овај важан пројекат што је пре могуће, рекао је Танг и додао да за сада инвестиција напредује према плану.

Обилазница око Београда вредна је око 207 милиона евра, а финасира се 85 одсто од зајма кинеске Експорт-импорт банке и 15 одсто из буџета Републике Србије.

Извођач изградње је "Пауер Чајна", а главни подизвођач азербејџанска компанија Азвирт.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести