Михајловић: Енергетска безбедност пре одрживости

БЕОГРАД: Србија жели са Израелом да разговара и о гасној безбедности односно потенцијалном источно-медитеранском гасоводу, поручила је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић после потписивања Меморандума о сарадњи са Израелом у области обновљиве енергије.
1
Фото: Танјуг/Зоран Петровић

"Желимо да будемо енергетски одрживи, али пре свега желимо да будемо енергетски безбедни. Србија жели са Израелом да разговара и о гасној безбедности. И потенцијално могућем источно-медитеранском гасоводу, који ће можда бити грађен. Ако то буде, Србија је расположена да о томе разговара", рекла је она после потписивања документа са амбасадором Израела Јахелом Левином.

Говорећи о потписаном Меморандуму подсетила је да већ постоје израелске инвестиције у ветропаркове и оценила да је договорено основ за даљи развој сарадње у енергетици, а посебно на пољу обновљивих извора.

"И то не само у стварању још повољнијег амбијента за инвестирање, него и у размени искустава", рекла је она.

Додала је да Србија може у обновљивим изворима много да научи од Израела који је у тој области отишао много даље.

"Србија хоће да научи. Али исто тако и да види још висе израелских инвеститора на територији Србије који ће улагати у области обновљивих извора енергије", поручила је Михајловић.

Амбасадор Левин оценио је да је потписани документ веома важан корак напред у врло снажним односима две државе.

"Ми смо већ у Србији на пољу обновљиве енергије, а са овим договором наше присуство може бити још снажније на добробит обе државе", рекао је он.

Додао је да дуготрајно пријатељство две земаља данас добија још један важан корак унапред.

"Обновљива енергија је веома важна тема. На том пољу имамо пуно простора за заједнички рад, и онога што можемо једни другима да понудимо", поручио је он.

Министарку Михајловић он је подсетио да се и даље чека њена посета Израелу што би допринело реализацији данас потписано.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести