Михајловић: ЕПС обмануо грађане, министарство, председника

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић као најважније је оценила то што је обезбеђена довољна количина електричне енергије и за домаћинства и за целокупну српску привреду, али и нагласила да је неопходно да се промени функционисање у "Електропривреди".
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Министарство је, како је додала, урадило све што је у њиховој надлежности да осигура енергетску безбедност и стабилност.

"Решавамо проблеме настале 11. и 12. децембра, пре свега са снабдевањем домаћинстава. Али, то што се десило је последица свега што се дешавало претходних година. Снег јесте изазвао проблеме, али пре свега у дустрибутивном делу. То што су блокови испали са мреже резултат је нечињења у ''Електропривреди", рекла је Михајловић.

Додала је да су представници Министарства практично дан и ноћ заједно са свим чиниоцима у енергетском сектору, како би решили проблем.

Министарка је рекла да су од формирања Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима у априлу, из ЕПС-а стизале писмене и усмене гаранције да је све спремно, да угља има и више него што је довољно.

"ЕПС је обмануо грађане, не само Министарство и председника Републике. То је одговорност људи који нису урадили свој посао, а није посао Министарства да копа угаљ, већ да осигура енергетску безбедност. Веровали смо, јер је функционисање ЕПС-а питање енергетске и националне безбедности и требало би да људи који управљају њиме износе тачне податке", рекла је она.

Михајловићева језа Инсајдер, одговарајући на питање о отварању Поља Е, рекла да је Министарство протеклих месеци указивало на недостатке у пројектно-техничкој документацији.

"ЕПС је већ дуже време обављао радове на Пољу Е без дозволе и пре него што сам постала министарка рударства и енергетике. Од почетка смо тражили да се заврши пројектно-техничка документација. Технолошка дисциплина је услов, јер постоје закони и правила која треба да се поштују. Све је завршено и званично је ЕПС добио одобрење", рекла је она, саопштило је Министарство.

Михајловићева је, говорећи о финансијској штети која је изазвана непланираним увозом струје, навела да ће се тачни подаци објавити када се све заврши, али да се штета мери у стотинама милиона евра, и поновила да у наредном периоду треба да се разговара о свим изворима енергије, па и о модуларним нуклеарним електранама.

"Не треба да бежимо ни од једног извора. Треба нам више ХЕ и у деценијама испред нас свакако морамо да смањујемо производњу енергије из ТЕ и свакако да ћемо разговарати о свим изворима енергије", рекла је Михајловићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести