Михајловић: Финансијски уговор - корак ближе изградњи гасовода

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да данас потписани финансијски уговор са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) за изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске, за нашу земљу значи корак ближе реализацији тог пројекта.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

На конференцији за медије, Михајловић је истакла да је укупна вредност тог пројекта, који пролази и кроз Србију и Бугарску, 160 милиона евра, а да је укупна дужина 170 километара.

"Овде нису само у питању финансијска средстава, већ пре свега гасна стабилност, јер ће наша земља имати могућност да кроз тај гасни интерконектор размишља и о диверсификацији понуђача гаса", рекла је Михајловић.

Истиче да се Србија налази у години у којој ће се доносити важне одлуке у области енергетске транзиције.

Михајловић је захвалила Европској унији на гранту од 49,6 милиона за тај пројекат, али и на свему што ради у сарадњи са Србијом у области енергетске транизиције.

"У том смислу, овај гасни интерконектор је од велике важности, јер се Србија окреће гасним електранама и електранама из обновљивих извора енергије", рекла је Михајловић.

Захвалила је и ЕИБ за кредитну линију од 25 милиона евра, као и на свим пројектима које раде са Србијом у борби против климатских промена.

Потпредседница ЕИБ Лилиана Павлов истиче да је данас потписан важан финансијски уговор за изградњу гасног интерконектора између Србије и Бугарске и додала да је реч о кредитној линији од 25 милиона евра.

Истакла је да ће тај пројекат побољшати енергетску сигурност и диверзификовати енергетски сектор у Србији, али и да ће допринети флексибилности гасних мрежа у нашој земљи и Бугарској.

Павлов је нагласила да је тај пројекат од заједничког интереса који ће допринети бржој интеграцији региона у енергетско тржиште ЕУ.

"Што се тиче ове инвестиције, она користи и грант ЕУ из ИПА програма од скоро 50 милиона евра и то указује на значај који ЕУ придаје подршци енергетској транзицији Србије и читавом региону", рекла је Павлов.

Најавила је да ће ЕИБ са Владом Србије ускоро потписати још један финансијски уговор о помоћи малим и средњим предузећима у нашој земљи која су погођена кризом коју је изазвала пандемија вируса корона, а који ће бити вредан око 200 милиона евра.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је пројекат изградње гасног интерконектора важан зато што доприноси енергетској безбедности и диверсификацији у области енергетике у Србији, али и да тај пројекат приближава Србију енергетском тржишту ЕУ и доприноси повећању економске размене са Србијом.

Фабрици је навео да је пројекат важан и из еколошких разога, односно због транзиције од угља ка енергенту као што је природни гас који је доста чистији.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести