Михајловић: Грађевински радници и возачи камиона су такође хероји

БЕОГРАД: На највећим градилиштима у земљи има између 1.500 и 2.300 радника, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић, наводећи да се, према информацијама тог министарства, поштују мере владе.
mihajlovic1, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

"Радници су данас, такође, хероји ове земље, као што су највећи хероји наши лекари и медицинске сестре. Хероји су и сви наши возачи који сваког дана превозе робу како би је било у продавницама, цариници, полицајци, инспектори и војници који чувају наше границе", рекла је Михајловић за Курир, саопштило је министарство.

Она је истакла да је главни посао министарства у време ванредног стања, епидемије COVID-19 и драстично смањеног кретања људи, да не стану транзит, транспорт и снабдевање грађана, као ни пројекти у инфраструктури и грађевинарству.

"Зато нам је важна свака компанија, сваки радник и најважнија је њихова заштита. Позвали смо инвеститоре да учине све како би одржали ниво радова, да обезбеде сву потребну заштиту за раднике и да поштују мере владе", наводи она.

Упитана за мере које држава припрема за помоћ предузећима, Михајловићева је рекла да кризни штаб за отклањање последица корона вируса по привреду предводи председник Србије Александар Вучић и да се сваког дана ради на свеобухватном програму помоћи, који ће углавном бити окренут ка приватним компанијама које највише губе.

Оно што сигурно нећемо дозволити јесте да се било чији ранији дугови плаћају из овог програма, навела је Михајловић.

Како каже, држава је спремна да у договору с привредом преузме на себе равномеран део трошка због ове епидемије, али у томе ће морати да учествују и сами привредници.

"Знам да приватницима није лако, да хотели не раде, да многе продавнице не раде, да је скраћено радно време... Али их молим да учине све што је у њиховој моћи како би сачували своје раднике, јер неће ово трајати вечно, требаће им радници и после овога. Најлакше је рећи да нема пара и дати отказе, али ово је време за солидарност", навела је Михајловић.

Поновила је да досадашња штета у саобраћају и инфраструктури услед епидемије корона вируса у Србији износи око 120 милиона евра, а да би до краја године могла да достигне и 600 милиона евра, као и да ће министарство заједно са компанијама из овог сектора радити на свеобухватном плану опоравка.

"Највише је погођен авио-саобраћај јер су обустављени сви комерцијални летови с наша три међународна аеродрома. Сви заједно морамо да учествујемо у санирању и зато сам упутила позив компанијама које раде у саобраћају, инфраструктури и грађевини да нам јаве о проблемима како бисмо их заједно решавали, али и да дају предлог за један свеобухватан, реалан план опоравка нашег сектора у времену после пандемије, да то заједно урадимо", рекла је Михајловић, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести