Mихајловић: Jош пет милијaрди за инфраструктуру

БЕОГРАД: Вредност новог инвестиционог циклуса у инфраструктури, са пројектима који tреба да почну да се реализују је око пет милијарди евра изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић.
mihajlovic, tanjug dgoll
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Нови инвестициони циклус, између осталог, укључује пројекте изградње Фрушкогорског и Моравског коридора, ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, као и пројекат ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница рекла Михајловићева је за недељно издање листа "Политика".

Вредност инвестиција које се данас реализују и које су договорене је око 16 милијарди евра, док се вредност нових инвестиција које треба да почну да се реализују процењује на око пет милијарди евра.

"За Фрушкогорски коридор имамо завршену документацију за три деонице и четврта се ради. Имамо Меморандум са кинеским ЦРБЦ-ом, а следеће недеље почињу разговори о комерцијалном уговору. Очекивана вредност изградње је око 400 милиона евра. Надамо се да би до јесени требало да се договоримо, а радови не могу да почну пре следеће године, између марта и маја", рекла је Михајловићева.

Говорећи о друмском Коридору 11 и изградњи ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, потпредседница Владе рекла је да је за Србију важно да кроз Црну Гору и Албанију добије излаз на море, али и да обезбеди ауто-пут за становништво које живи на том подручју, као и бржи проток робе.

Она је најавила да ће нове деонице ауто-пута на Коридору 11 од Обреновца до Љига бити пуштене у саобраћај у септембру или октобру.

Од марта почиње градња дела ауто-пута између Прељине и Пожеге. "У Софији на Самиту у јулу треба да потпишемо уговор о финансирању са кинеском Ексим банком за ту деоницу, која ће коштати око 450 милиона евра", додала је Михајловићева.

Говорећи о Моравском коридору, односно ауто-путу Појате-Прељина, потпредседница Владе је рекла да су заинтересовани амерички "Бехтел" и кинески ЦРБЦ.

"Обе компаније због водних услова и заштите од поплава нису могле да дају процену вредности, али и једни и други сматрају да ће она коштати минимум 700 милиона евра. До 1. августа ћемо имати готов пројекат и пустићемо их да дају предлоге за финансирање, а ми бисмо хтели што пре да потпишемо уговор", објаснила је Михајловићева.

Говорећи о реформи путног сектора, Михајловићева је рекла да новца за одржавање има довољно, јер се ове године очекује 53 милиона возила на Коридору 10 и приход од путарина већи је за 30 одсто, али да ће се променити начин одржавања путева.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести