Михајловић: На аутопуту преко 130 км на сат само ако се промени закон

БЕОГРАД:  На аутопуту ће моћи да се вози брже од 130 километара на сат само ако се промени закон, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић додајући да ће подржати измену закона ако МУП процени да је то безбедно.
autoput milos veliki, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

"Иако разумем људе да желе да возе већом брзином, када виде какве аутопутеве имамо, Министарство унутрашњих послова је то које процењује колико, где и како може да се вози. Ако МУП каже да може да се вози брже од 130 км на сат, ја сам за то да се промени закон. Зна се шта је закон, да се поштује или да се мења, али да полиција толерише брзину, то није прихватљиво", рекла је Михајловић гостујући на Хепију, саопштило је министарство.

Како је рекла, безбедност у саобраћају је на првом месту и када су у питању животи људи никакве толеранције у брзини вожње нису прихватљиве.

Подсетила је да је Влада Србије изменила законе и дозволила да се максимална брзина са 120 повећа на 130 км на сат, узимајући у обзир чињеницу да се Коридор 10 завршавао.Михајловић је том приликом упутила позив свима да поштују прописе и указала на то да Србија бележи мањи број страдалих и погинулих у односу на пре четири године и то за 40 одсто, наведено је у саопштењу.

В.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак је прошле седмице најавио да ће то јавно предузеће предложити МУП-у да се на аутопутевима толерише прекорачење брзине од 20 километара на сат.То значи, како је тада рекао, да ће на одређеним деловима аутопутева бити дозвољена максимална брзина и до 150 километара на сат.

Дробњак је додао да ће се на деловима аут-пута где је знаком предвиђено 130 километара на сат толерисати вожња до 150 километара на сат, а да ће на деловима где је максимална брзина, примера ради, 100 километара на сат, моћи да се вози 120 километара на час.

Како је навео, то неће важити за тунеле, где је, на пример, на Коридору 11 ограничење 80 километара на сат.

Дробњак је подсетио да је законом предвиђено да је максимална брзина на аутопутевима 130 км на сат и додао да се неће ићи на измену закона, већ да ће се толерисати прекорачење брзине од 20 километара на час уколико се надлежни сагласе.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести