Михајловић: Не постоји уговор о експлоатацији литијума

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да не постоји никакав уговор о експлоатацији литијума, без обзира на свакодневне медијске натписе и политичке нападе.
mihajlovic1, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Она је то изјавила у Скупштини Србије, где је одговарала на посланичка питања.

„Прва решења о истраживању дата су 2004. године, затим 2005, па 2007, 2008, 2009, 2011. године. То су све године када СНС није била власти, када нисам ни ја, ни премијерка ни председник Вучић били овде”, истакла је Михајловић.

Истражна права која су издата, нису ни прва ни последња, не само за литијум, већ и за друге критичне минерале, додала је она.

“Али оно што је важно, што је порука Владе, јесте да не постоји ниједан потписан уговор са Рио Тинтом, нити је издата дозвола о експлоатацији литијума, без обзира што сто свакодневно слушамо на појединим медијима. Ова Влада ради све прегледно и транспарентно и јавност јесте и биће упозната са свим детаљима у вези са пројектом „Јадар“, рекла је Михајловић.

Михајловић је поручила да држава неће ниједну одлуку донети, уколико процене утицаја на животну средину покажу да неће бити у складу са европским стандардима.

„Свакодневно видимо у одређеним медијима слике из разних делова света о томе како ће изгледати Јадар, слушамо како ће бити уништена Дрина, како ће загађена вода стићи до Београда, како у Србији неће моћи да се живи. Све те апокалиптичне приче говоре надриеколози и надристручњаци. Све то је лаж, јер нико у овом тренутку не зна какав ће бити утицај на животну средину, јер студије нису готове. Када буду готове, онда можемо и треба о свему да разговарамо. Порука грађанима је да верују у своју Владу и државу, јер нећемо урадити ништа што ће утицати на наш и живот будућих генерација“, поручила је Михајловић.

Доказане резерве минералних сировина вредне 250 милијарди евра

Михајловић је додала да су доказане минералне сировине у Србији вредне 250 милијарди евра и да модерно, одрживо рударство може да допринесе укупном привредном развоју земље.

„Србија је рударска држава и треба тога да будемо свесни. То је посебно важно у моменту када се цео свет бори са климатским променама и када су у процесу енергетске транзиције и зелене агенде критичне сировине литијум, бакар, злато и антимон, а свега тога има у великим количинама у нашој земљи”, рекла је Михајловић.

Она је истакла да је вредност доказаних минералних сировина је 250 милијарди евра.

“Недавно смо отворили нови рудник Чукару Пеки и тиме постали други произвођачи бакра и злата у Европи, а истраживања показују да можемо бити и први. Рударство је развојна шанса, ако се спроводи по свим еколошким и енергетским стандардима“, рекла је она.

Михајловић је у Скупштини, одговарајући на посланичка питања рекла да је током ове године спроведено 30 одсто више инспекцијских налаза у односу на претходну годину.

„Не мора нико да брине и инспекцијском раду за које је задужено Министарство рударства и енергетике. Имамо довољно инспектора и током ове године имамо 230 инспекцијских налаза, што је за 30 одсто више него прошле године када их је било 160. О наџору нико не треба да брине. Треба да размишљамо о томе колико рударство може да допринесе развоју земље“, рекла је министарка.

У фебруару изградња гасовода за Пријепоље, Прибој, Н. Варош

Михајловић је најавила је данас да ће изградња гасовода за Пријепоље, Прибој и Нову Варош почети крајем фебруара 2022. године и навела да је планирано да радови трају годину и два месеца.

Михајловћ је казала да је Влада Србије недавно усвојила извештај о том пројекту и изразила очекивање да ће гасовод бити завршен у року имајућ у виду, како каже, значај тог пројекта.

Министарка је на питање посланика СПП Самира Тандира о високонапонској диструбитивној мрежи у том делу Србије, рекла да је ове године издвојен велики новац у буџету и у Електромрежи Србије, као и да је потребно неколико година да се у одређеним деловима земље створе услови за праву енергетску безбедност када је реч о напајању електричном енергијом.

‘‘Новац је обезбеђен, пројекти се раде, верујем да у наредних годину или две нећемо причати о томе да ли све спремно у дистрибутивној мрежи’‘, рекла је Михајловић.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести