Михајловић: Неки злоупотребљавају екологију за политику

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике рекла поводом еколошког протеста најављеног за сутра, да је заштита животне средине питање свих грађана и грађанки Србије, да постоје људи који се заиста боре за здравију животну средину, али да појединци злоупотребљавају ову тему у политичке сврхе.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић
„Заштита животне средине је питање свих нас, сваког грађанина и грађанке Србије и нико нема ексклузивитет, јер свако хоће чистије земљиште, чистији ваздух, а задатак државе је да кроз законе, стратегије, инвестиције учини све да имамо зелену енергетику, зелено рударство, зелену индустрију, зелену пољопривреду'''', казала је Михајловић за ТВ Курир. Додала је да на таквим протестима постоје људи који се заиста боре за заштиту животне средине и да су њима врата Министарства увек отворена каqко би на томе радили заједно.
''''Али, постоје и они други који те протесте користе као своју политичку, одскочну даску, то су они који су некад били политичари, а сада би да обуку зелено одело да би дошли до власти. Суштина је да ми имамо званичну политику Владе која издваја огроман новац за заштиту животне средине, али треба и да свако од нас размисли шта стварно чинимо. Да не бацамо пикавце по улици, да не пљујемо по улици, да не бацамо пластичне флаше у реке, да чистимо за нашим љубимцима, да водимо рачуна о томе колико трошимо воде. Потребно је да сви заједно учествујемо у процесу повећања енергетске ефикасности, да користимо обновљиве изворе за топлотну и електричну енергију, да искористимо све што држава даје, јер је то генерацијско питање и тиче се наше деце“, рекла је она.
Како је саопштено из Министарства рударства и енергетике, Михајловић је, говорећи о пројекту „Јадар“, рекла да у јавности постоји много неистина и узбуњивања народа.
„Рио Тинто је у Србију дошао 2002. друге године, а 2004. су добили прва истражна права. У то време није био ни Александар Вучић, ни СНС, већ су у то време на власти биле неке друге политичке партије и људи који данас објашњавају да то није добро за нас. Тада сте могли да видите на свим државним медијима да је то развојна шанса, што је истина. Када су давали дозволе за истражна права и Тадић и Јеремић и Цветковић и Наумов, они нису погрешили, јер је добро да видимо са којим потенцијалима Србија располаже'''', казала је министарка.
Како је додала, сада је познато да је Србија једина земља у свету која има јединствен минерал Јадарит, у којем има бора и литијума, а у глобалној зеленој агенди литијум је критични, најважнији материјал.
''''Доказане су резерве од 158 милиона тона јадарита. Ми смо заинтересовани не само за рудник, него желимо да Србија има фабрику батерија и фабрику електричних возила. Сви политичари који говоре против литијума, су раније говорили о развојној шанси. Ðилас је у интервјуу 2017. рекао да је јадарит развојна шанса и да треба да имамо фабрику батерија. Сада покушавају да у предизборној години, пошто немају други програм и знају како ће проћи на изборима, онда желе да зауставе развој и да суштински раде против своје земље и то грађани виде'''', истиче Михајловићева.
''''Порука државе јесте да знамо да имамо велике количине јадарита, да тек треба да се ураде студије о процени утицаја на животну средину. Нико данас ко се појављује у медијима, ниједан професор, научни сарадник, ниједан политичар из бивших власти, нико ко данас говори да ће бити уништено све - не зна, јер нико од нас не зна, јер још није готова студија о процени утицаја на животну средину'''', казала је.
Михајловић наводи да оно што сада знамо јесте да ћемо имати подземни рудник, а ''''да све оне слике које се појављују у неким медијима немају везе са животом''''.
''''Говори се да смо потписали неки уговор, то није истина. Влада није потписала никакав уговор са Рио Тинтом, то је друга лаж. Затим се говори да ће потпуно бити уништене реке Јадар и Дрина, што је апсолутна лаж. Ако се буде узимала вода, она ће морати да се пречишћава и да се онда враћа у корито истог квалитета као када је узета'''', наводи Михајловићева.
''''Прича се о томе да ће бити распрострањено на 400 квадратних километара, то су приче разних покрета, то није тачно, биће на 400 хектара, ако уопште буде било. Суштина је да Влада неће урадити ништа против грађана. Када студија буде готова, када буде представљена свима, онда ће грађани на референдуму одлучити. То је развојна шанса, ако будемо имали фабрику батерија и електричних возила то је 22 одсто утицаја на БДП, то је питање развоја целе Србије“, рекла је она.
EUR/RSD 117.1420
Најновије вести