Михајловић: Пројекат "Јадар" развојна шанса за Србију

БЕОГРАД: Рудник литијума "Јадар", који има јединствено налазиште овог минерала у свету са доказаним резервама од 158 милиона тона, је велика развојна шанса за Србију, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Министарка је нагласила гостујући на ТВ Хепи, да ће рудник литијума бити у највећој мери дигитализован, али да ће почетак рада бити у складу са одлуком грађана на референдуму.

"Литијум јесте важан за Србију, која има јединствено налазиште прихваћено свуда у свету и поседује минерал који је неопходан за будућност модерне производње, не само када је реч о извлачењу и преради руде, већ и када говоримо о фабрици литијумских батерија и електричних возила", рекла је она.

Михајловићева је нагласила да се ради о потпуно новој технологији, као и да све информације о штетности износе они који желе да ово питање искористе за своју политичку промоцију.

Неистине су све што тзв. еколошки покрети говоре, да је држава потписала уговор са „Рио Тинтом“, да ће Дрина пресушити, да ће нестати река Јадар, да ће пропадати куће, рекла је она и истакла, да је важно да одлучимо јесмо ли против литијума или не.

"Још немамо процену о утицају на животну средину, али ако постоји начин да извучемо литијум из јадарита, а да не уништимо животну средину, онда ћемо то урадити, док је све друго политичка манипулација групе људи који желе да ступе на политичку сцену", навела је Михајловићева, истичући да би требало да се барата чињеницама када је ова тема у питању.

Министарка је навела да се држава понаша одговорно и да ради искључиво са одлуком народа, али је неопходно да се објасни грађанима да је литијум нафта и злато 21. века и као такав представља огромну шанса за целу привреду.

"Желимо комплетан ланац производње, а то значи да можемо да приходујемо 15 милијарди евра, што је трећина нашег БДП-а, али нема доношења одлука ако нам животна средина неће бити здрава“, објаснила је она.

Михајловићева је рекла и да ће и овај, као и сваки други пројекат у области рударства, бити реализован само ако буду поштовани стандарди заштите животне средине.

„Када говоримо о бакру, Србија ће ускоро постати други произвођач бакра и злата у Европи, заједно са нашим партнерима „Зиђином“, а „Чукару Пеки“ ће бити први зелени рудник у Србији, рекла је министарка.

До сада је, како је додала, уложено пола милијарде евра, а за реконструкцију топионице у Бору, након које ће емисија штетних гасова бити у дозвољеним границама, 250 милиона евра.

План је да 30 одсто домаћинстава користи соларне панеле

„План је да у Србији бар 30 одсто домаћинстава користи енергију добијену из соларних панела, рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и поновила да ће позив за доделу субвенција за соларне панеле бити расписан почетком септембра, а да ће процедура бити иста као за замену столарије.

"Подаци које имамо од локалних самоуправа показују да је минимум 50 одсто домаћинстава заинтересовано за замену прозора, врата, котлова, за изолацију спољних зидова", рекла је она.

Министарство ће, како каже расписати позив ка јединицама локалне самоуправе, а онда они даље, најпре ка компанијама и онда према грађанима.

"Сви могу да учествују, без обзира на то да ли се ради о кућама, становима, стамбеним заједницама. Имаћемо довољно новца, разговарали смо са међународним финансијским институцијама и следеће године ће само за пројекат повећања енергетске ефикасности бити издвојено 150 милиона евра“, рекла је она.

Михајловићева је подсетила да ће држава обезбедити половину новца.

"Замена столарије може да смањи рачуне за 40 одсто, тиме значајно утичемо и на животну средину. План је да бар 30 процената домаћинстава користи енергију добијену из соларних панела, такође радимо на томе и да подстакнемо људе да више користе гас, а све да бисмо подигли свест о значају енергије и да не бацамо киловат-часове кроз прозор", рекла је она.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести