Михајловић: Решити проблем дугог чекања камиона на граници

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић позвала је данас хрватског и словеначког колегу да учине све из њихове надлежности како би се решио проблем дугог чекања камиона на граничним прелазима.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Како је саоштено из њеног кабинета, Михајловић је позвала колеге из Хрватске и Словеније да учине све како би се решио проблем дугог чекања камиона на граничним прелазима Горица и Сежана, на уласку у Словенију из Италије и Бајаково-Батровци, на улазу у Србију из Хрватске, имајућу у виду да око 300 камиона чека на излазу из Србије за Хрватску, док се 100 српских камиона налази на улазу у Словенију из Италије.

Михајловић је упутила данас писма Јернеју Вртовецу, министру за инфраструктуру Словеније, и Олегу Бутковићу, министру мора, промета и инфраструктуре Хрватске, са том молбом.

Захавлила је ресорним министрима на коректној сарадњи када је у питању проток свих видова саобраћаја у овим тешким условима, али и указала на то да смањен број граничних прелаза за друмски транспорт у транзиту ствара огромне колоне камиона и дуга чекања на границама.

“Свесни смо да је одвијање друмског саобраћаја отежано, након преласка наших граница возач чекају конвоје и дешава се да возила чекају и по више дана на границама”, каже Михајловић.

Наводи да је неопходно да се отвори још прелаза за међународни теретни транзит, сада када само он функционише, и обезбеде транзитни коридори без конвоја.

“Ово је не само питање хуманости, већ и безбедности”, наводи у писму Михајловић.

Потпредседница Владе је истакла да су у овој ситуацији битна сва возила, без обзира на то чије таблице имају, јер довозе и одвозе робу грађанима свим земљама, те да је важно да се заједничким активностима убрза проток робе, укину транзитни конвоји и олакша возачима.

Поручила је колегама из Хрватске и Словеније да једино синхронизованим акцијама може да се заједнички учини нешто да би транспорт могао да функционише у овим јако отежаним условима у којима се налазе не само наше земље, већ и цео свет.

“У тренутку када ЕУ чини све да убрза транспорт, уводећи зелене коридоре за возила, предлажем да заједно са министрима унутрашњих послова нађемо одрживо решење за што бржи транспорт између наших земаља како би камиони у транзиту брже пролазили, а возачи се не би окупљали на једном месту у великом броју, шсто је тренутно циљ целе Европе”, закључила је Михајловић.

У овом тренутку на излазу из Србије за Хрватску, на граничнном прелазу Батровци-Бајаково, чека око 300 камиона у колони од пет до шест километара.

Реч је о српским, турским, бугарским, камионима из БиХ и македонским камионима превасходно.

На улазу у Словенију из Италије, на граничим прелазима Горица и Сежана, чека око 100 српских камиона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести