Михајловић са Кинезима о изградњи Фрушкогорског коридора 

БЕОГРАД: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са делегацијом компаније CRBC (Чајна роуд енд бриџ корпорејшен) о реализацији пројекта изградње Фрушкогорског коридора, односно брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума.
zorana mihajlovic foto filip bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Михајловић је навела да упоредо са реализацијом текућих инфраструктурних пројеката влада припрема и нове пројекте које жели да реализује, међу којима је један од приоритета и изградња Фрушкогорског коридора. 

Са представницима кинеске компаније разговарано је о статусу пројектне и планске документације и карактеристикама деоница на које је пројекат подељен. 


Срем и Дунав повезани тунелом

Разматрају се и могућности да се упоредо са изградњом саобраћајнице изгради и тунел за наводњавање који би повезао реку Дунав и Срем, наводи Министарство грађевинарства у саопштењу.

Тиме би се поред саобраћајног повезивања решило и питање наводњавања, што би додатно допринело развоју пољопривреде и економије Војводине и Србије у целини.


Пројекат изградње брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума, дужине 45,4 километра, подељен је на четири деонице, а у претходном периоду приоритет је била израда пројектне документације. 

Израду документације финансирала је држава, генерални пројекат урадио је Институт за путеве, а урађен је и просторни план подручја посебне намене за овај путни правац.

Фрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад-Рума-Шабац-Лозница-граница са Босном и Херцеговином, који спаја Србију са Хрватском, Босном и Херцеговином и ширим окружењем. 

Будућа брза саобраћајница повезаће три општине - Нови Сад, Ириг и Руму, у којима живи више од 370.000 становника и послује око 30.000 малих и средњих предузећа. 

У перспективи, овај путни правац повезаће Војводину и западну Србију, али и Коридор 10 и Коридор 11 са Коридором 5ц, правац Будимпешта-Осијек-Сарајево-Мостар-Плоче.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести