Михајловић: Важно да се путеви одржавају и градилишта раде

НОВИ САД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, обишла је заједно с градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком радове на рехабилитацији државног пута од петље Бачка Топола до петље Сириг.
z

Михајловић је истакла да економија и живот не могу да стану због епидемије и да је држава ту да створи услове да сви који могу раде и да се Србија развија, саопштено је из Министарства.

У току је асфалтирање 10,8 километара деонице ауто-пута Београд-Суботица, ка петљи Сириг и то у укупној дужини од 35,3 километра. 

До сада је завршено 24,5 километра пута на деоници тог државног пута првог, А реда број један, а уговорени рок за завршетак радова и пуштање у саобраћај је средина августа.

"Од Београда до Суботице рехабилитује се 65 км ауто-пута, ова деоница највећим делом је завршена, до средине августа биће готово и преосталих 10,5 км. Важно је да се путеви одржавају и да велика градилишта раде", рекла је она.

"Наш задатак је да створимо услове да путеви буду реконструисани и да се лакше и безбедније саобраћа кроз целу земљу, а исто тако да стварамо услове да градилишта на територији Србији функционишу и у ово добра епидемије", рекла је она. 

Додала је да је вредност садашњих и планираних инвестиција у Војводини пет милијарди евра.

Поред модернизације брзе пруге Београд-Будимпешта, радиће се Фрушкогорски коридор. Све је спремно, кредит је одобрен, документација завршена, држава је дала гаранције и након потписивања уговора радови могу да крену, рекла је она и додала да није заборављена ни саобраћајница Београд - Зрењанин - Нови Сад.

Градоначелник Вучевић изјавио је да је срећан колико се ради у целој Војводини и Србији, те да је важно да наша земља има што боље и безбедније саобраћајнице, како бисмо спремно дочекали период после епидемије.

Завршетком ове деонице добијамо још атрактивнији прилаз Новом Саду из правца Суботице и Мађарске.

"Ради се ова деоница према граду, у правцу од Сирига, што ће учинити још атрактивнијим прилаз Новом Саду из Мађарске или Суботице", рекао је Вучевић, најављујући да грађане потом чека изградња кружне раскрснице на магистралном путу М7, у близини фабрике у изградњи „Бери Калибо“ и читаве индустријске зоне на том потезу. 

"То ће бити једна од највећих кружних раскрсница коју ће Нови Сад добити и тиме ће бити обезбеђен бољи проток саобраћаја за све запослене у фабрикама и фирмама које се налазе на Зрењанинском путу, односно на искључењу за ауто-пут Е75, Нови Сад-Исток", рекао је Вучевић.

Додао је да се ни у борби с Ковидом 19 економија не може да стане јер живот мора да тече.

Деоница коју су обишли једна је од 26 које се раде на аутопутевима у Србији, изјавио је директор Путева Србије Зоран Дробњак.

Зоран Дробњак је нагласио да су ти радови само једна од 25 деоница која се тренутно ради на ауто-путевима кроз Србију.

"Око 35 километара је дужина предметне деонице на којој је већ завршено око 24 километра, тако да нам преостаје да до 15. августа завршимо преостали део пута. Остало нам је да урадимо и другу страну ауто-пута око 25 километара, што ћемо завршити до октобра месеца", рекао је Дробњак.

2Урађено је више од 24 км, остаје још 10,5 км. Вредност радова је око 10 милиона евра. У овој години око 200 км ауто-путева ћемо пресвући асфалтом", додао је он.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести