Михајловић: Жежељев мост готов до 21. новембра

СУБОТИЦА: Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је изјавила данас да ће градња Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду бити завршена до 21. новембра.
zezeljev most, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Михајловић је рекла да ће ускоро грађани моћи и пешице да пређу тај мост.

Како каже потребно је у наредним данима обезбедити обуставу пловидбе на Дунаву на три дана, када је одговарајући водостај, како би могао да се навуче и последњи лук на том мосту.

Она је рекла да је све било припремљено за тај део радова, али да је порастао водостај, што је онемогућило извођача да то уради. 

“Циљ је да почетком новембра односно до 21. новембра буде завршен Жежељев мост. Идемо оном динамиком која је планирана”, казала је министарка.

ЕУ је уложила 30,3 милиона евра у изградњу моста, као и додатних 4,1 милиона за изградњу приступних саобраћајница, а Град Нови Сад до сада је платио око четири милиона евра. 

Радови се финансирају и из републичког и покрајинског буџета.

Главни извођач радова је шпански Азви.

Друмско-железнички Жежељев мост се налази на Коридору 10.

Стари мост је срушен у НАТО бомбардовања 1999. године. 

Одговaрајући на питање новинара зашто се парцијално отварају деонице великих пројеката, Михајловић је рекла да се отвара оно што се заврши и да држава кад има новац и готов пројекат за неку деоницу расписује јавни позив и завршава оно што је у том тренутку могуће и да не види ниједан разлог да се то не покаже грађанима.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести