Михајловићева: Долазак ДФЦ важан за регионално повезивање

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да је долазак ДФЦ важан за регионално повезивање, политичку и финансијску стабилност.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"За Србију је од огромног значаја долазак различитих врста капитала и инвестиција, као што је Амерички фонд за развој (ДФЦ), који је део америчке владе и са којим ћемо реализовати инфраструктурне пројекте вредне 3,7 милијарди долара. Ми се налазимо у центру региона и стратешки је важно да се регионално повезујемо, што је политика председника Александра Вучића и наше владе", рекла је Михајловић за РТС.

Она је најавила да ће се сутра састати са делегацијом ДФЦ, са којом ће разговарати о конкретним инфраструктурним пројектима.

"Радимо оно што је добро за Србију. Ми смо центар региона и регионално повезивање је веома важно за политичку и финансијску стабилност не само наше земље, већ и целог региона. Сутра ћемо конкретно разговарати о сваком пројекту и у друмском и у железничком саобраћају. Нема потребе да стојимо и чекамо, спремни смо, као што је и амерички фонд спреман. Не би у Србији било више од 14 милијарди евра инвестиција у инфраструктуру, нити би најбоље светске компаније радиле, да немамо сигурно пословање", рекла је она.

Потпредседница Владе истакла је и да је отварање регионалне канцеларије ДФЦ политички значајно, те да је посета председника Александра Вучића САД важна за наше билатералне односе дуге 130 година.

"Када је реч о повезивању Београда и Приштине, ауто-пут мира Ниш-Мердаре-Приштина је један од пројеката. Обезбедили смо финансирање за прву деоницу дугу 33 км од Ниша до Плочника, са ДФЦ ћемо разговарати о изградњи осталих деоница. Такође, повезиваћемо се и у железничком саобраћају. Када направите инфраструктуру, онда се сав саобраћај пребацује на те коридоре, времена се мењају, а дежурни критичари то заборављају", рекла је она.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести