Микро, малим и средњим фирмама 450 милиона као подршка

Министарство привреде објавило је јавне позиве за три програма подршке микро, малим и средњим предузећима и предузетништву за које је укупно у овој години опредељено 450 милиона динара.
bogatstvo novac pixabay
Фото: pixabay.com

Јавни позиви отворени су док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31. децембра ове године, саопштило је Министарство привреде.

Објављени су јавни позиви за Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе, Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте.

Министарство је за програм подршке женама и младим предузетницима који су почетници у пословању, а који се први пут спроводи ове године, определило 100 милиона динара бесповратних средстава.

Када је реч о почетницима у пословању опредељено је 150 милиона динара бесповратних средстава, а кроз програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте 200 милиона динара бесповратних средстава.

Преостали износ инвестиционог улагања привредних субјеката финансираће се из кредита Фонда за развој.

Програме спроводе Министарство привреде и Фонд за развој, а представљају комбинацију бесповратних средстава и повољних кредита Фонда.

Министарство привреде подсећа да је раније позвало пословне банке и лизинг компаније да се пријаве за учешће у реализацији Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2021. години, за који је опредељено 1,55 милијарди динара бесповратних средстава.

Јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг компаније, траје до 19. фебруара, а по окончању избора партнера и потписивања уговора, Министарство ће расписати и јавни позив за микро, мала и средња предузећа, предузетнике и задруге за доделу бесповратне помоћи.

Све информације и потребну документацију заинтересовани привредници могу пронаћи на интернет страни Министарства привреде:www.privreda.gov.rs и Фонда за развој: www.fondzarazvoj.gov.rs.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести