Милић: Отпуштање спорадично, а неке компаније и нуде посао

Пандемија коронавируса и ванредно стање, које у Србији траје око месец дана, довело је до великих промена у жвоту и раду свих грађана.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić Foto: privatna arhiva
Фото: Председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић Фото: приватна архива

Практично, раде само продавнице с прехрамбнеим производима и апотеке, али слободно се може рећи да је то само оно што се види – јер, да би у радњама било робе, морају радити и многи други погони. Многи радници забринути су да ли ће сачувати радно место, многе послодавце мучи исто питање, а по  речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, у овој ситуацији никоме није лако. Он истиче да се то пре свега односи на мала предузећа, посебно у областима туризма, угоститељства, логистике/превоза, личних услуга... јер су многи потпуно обуставили рад. Ипак, он наглашава да се највећи број послодаваца одлучио да задржи запослене. 

У Војводини, по подацима којима располаже наш синдикат, за сада није било великих промена у броју запослених (Горан Милић)

– У Војводини, по подацима којима располаже наш синдикат, за сада није било великих промена у броју запослених. Спорадично се и то дешава, али охрабрује и то што се у појединим предузећима већ сад размишља о поновној производњи и раду – указује Милић. – Највећи број компанија одлучио се да, тамо где је то могуће, запослени свој посао раде од куће, у некима су запослени на старом годишњем одмору, а има и оних који су упућени на принудни одмор до 45 дана, током којих су плаћени 65 одсто просечне зараде из претходних 12 месеци, с тим да зарада не може бити мања од минималне.

По његовим речима, за оне који остану без посла, први корак је да се пријаве на тржиште рада и на тај начин обезбеде заштиту у складу с прописаним мерама Владе Србије.

– Таквих ситуација је, по мом сазнању мало, али их има, па је тако, рецимо, у Сомбору без посла остало око 25 запослених који су радили у фирми „Еко Међимурје” јер је ту потпуно обустављен рад и предузеће је затворено. У Рум, у компанији „Хачинсон”, где је запослено 1.136 радника, 81 је остао без посла, а реч је о запосленима који су имали уговор о раду на одређено време. У тој фабрици се донедавно радило, а сада су радници упућени на годишњи одмор у трајању од две недеље, који је започео ове седмице – каже Милић.


Одговорност и солидарност

Горан Милић истиче и да су многи послодавци, да би одржали производњу, увели сменски рад и на тај начин растеретили број запослених у радном простору. Он посебно наглашава важност поштовања обавезе коју послодавци имају – да се радницима обезбеде сва неопходна заштитна средства. 

– Подацима којима располажем казују да сви послодавци то и поштују – каже Милић. – Одговорност и солидарност у оваквим ситуацијама веома су важни и путоказ су ка наставку производње и привредних активности.


Наш саговорник указује на то да има и охрабрујућих вести, везаних за поновно покретање производње, а да има и ситауција да послодавци траже раднике.

– У Руми фирма за производњу нудли „Вај вај” нуди посао за 40 радника, у Кикинди, граду који је био први погођен пандемијом коронавируса, најављује се да ће ускоро поновно бити покренута производња у предузећима „Зопас” и „Калцедонија”, а има најава да ће тако бити и у компанији „Тиса аутомотив” –  каже Милић.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести