Милош Ненезић нови „шеф“ Послодаваца

БЕОГРАД: За новог председника Уније послодаваца Србије је изабран Милош Ненезић, који је до сада обављао функцију заменика председника.
milos nenezic
Фото: Youtube Printscreen

Ненезић ће на тој позицији заменити дугогодишњег председника УПС Небојшу Атанацковића.

Ненезић је изабрала Скупштина Уније на којој су сумирани годишњи резултати, а Атанацковић каже да место уступа свом колеги, оценивши да је одлазећа година за Удружење била можда најуспешнија у њеној 23 године дугој историји постојања.

Учествовањем у десетак различитих програма и у око 20 радних група смо успели да истакнемо своју друштвену функцију. Последица тога је договор са синдикатима да се прихвати њихов предлог повећања минималне цене рада, а с друге стране, испуњено је обећање министра финансија да то неће да повећа наше трошкове кроз повећање прихода буџета, објашњава Атанацковић најзначајнији овогодишњи резултат рада Уније.

Подсетио је, наиме, да је уместо 11.700 динара неопорезивог дела плата, прихваћено да то буде 15.000 динара, што ће према његовој оцени, да кошта буџет Србије али неће додатно кошта послодавце.

Он каже да Унија наставља са новим председником да ради на реализацији зацртаних пројеката и истиче као један од резултата, договорене олакшице при запошљавању новозапослених које су донете, напомиње, на инсистирање Удружења.

Атанацковић, међутим каже, да се најављено повећање плата у државном сектору не може очекивати и код приватника, свакако не у скоријем периоду.

Према његовим речима, тренутно нијие могуће да просечна плата у „реалном“ сектору достигне просек у држави.

Повећање плата и пензија је резултат бољих резултата у буџету, али то неће утицати на реални сектор, односно, код приватника. Реални сектор може да подели само оно што је вишак. Нема услова тренутно за такво повећање, а можемо да се надамо да ће та ситуација у наредним годинама бити боља, каже Атанацковић.

Скупштина је разматрала наставак рада овог Удружења на пројекту „Конкурентност и запошљавање“, а чији је крајњи циљ, напомиње „бивши шеф“ Послодаваца, повећање броја запослених кроз инвестирање у нове технолошке процесе и побољшање услова за рад.

Пројекат „Конкурентност и запошљавање“ се финансира кредитом Међународне банке за обнову и развој у Србији, а спроводе га три министарства - привреде, просвете и рада.

У наредном периоду план је да се одржи двадесетак представљања овог пројекта, из сектора прехрамбене индустрије, машина и опреме, гуме и пластике као и дрвета и намештаја, за које се верује да имају најбржи потенцијал за развој привреде у Србији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести