Минималан број људи у Србији остао без посла

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је током епидемије корона вируса минималан број људи у Србији остао без посла.
v
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Вучић је за РТС рекао да је у првих 15 дана епидемије 12.000 људи остало без посла.

Како каже, дан након што су најављене мере подршке, на посао је враћено 9.000 људи.

Додао је, међутим, да може да говори само о званичним подацима.

Како је најавио, прва транша исплате минималаца ће почети од 7. маја.

Oн је за РТС рекао да ће држава исплатити око 300 милиона евра за микро, мала и средња предузећа и за све предузетнике.

Упитан каква је ситуација са онима који раде хонорарно, који нису званично запослени, Вучић је рекао да постоји проблем са око 2.500 слободних уметника и да држава гледа на који начин може да им пружи подршку за излазак из кризе.

Гледамо и лица са инвалидитетом да унапред добију сто евра, без тога да морају да позивају телефоном, рекао је Вучић.

Сто евра да се подстакне потрошња

Председник Србије истакао је да програм од 100 евра за све грађане Србије има за циљ да се подстакне потрошња и бољи психилошки став људи према будућности.

Вучић је, за РТС, упитан зашто баш цифра од 100 евра, казао да је одлучено тако јер мисли да је за људе са нижим примањима, за сиромашније пензионере значајна та помоћ.

Шта је требало да кажем, биће 97,5 евра?, упитао је он и додао да помоћ од 100 евра не значи много његовом оцу који има високу пензију, али значи много пољопривредним пензионерима који примају 20. 000 динара пензију.

Истакао је да ће добити сви тај новац, а да позив телефоном, којим се пријављују, не кошта ништа, како је договорено са Телекомом.

Свако ко је држављанин Србије, чак и они у иностранству када назову број и доставе број рачуна, добиће тај новац, најавио је он.

Вучић је казао да су прво неки говорили да је то понижење, мислећи да држава нема новца, а сада нападају што држава даје паре.

До сада су људима у Србији само узимали паре. Када су говорили да ће дати 1.000 евра само су отимали, уништавали фабрике и будућност, тражили зајам за препород и слично. Ми сада новац дајемо. То је проблем. Добро ако је некоме понижење немој да се понижаваш. Ја не желим да узмем тај новац јер је моја плата висока, и хоћу да те паре остану држави за инвестиције, објаснио је он.

Вучић је указао да ради исто што и премијер Јапана Шинзо Абе и председник САД Доналд Трамп, јер се давањем тих такозваних "хеликоптер пара" подстиче потрошња, а наш финансијски систем је стабилан, резерве високе тако да то можемо да учинимо.

Указао је и да је држава, у актуелној ситуацији, повећала за 10 одсто плате свим здравственим радницима, а то је за 115. 000 људи.

Ми сада кажемо ''ево 100 евра, хоћемо да потрошите што више'', додао је он.

Истовремено је позвао грађане да проведу одмор у Србији.

Навео је да ако потрошимо 1,4 до 1,6 милијарди евра годишње у иностранству, ако бисмо од тога могли да потрошимо 300 до 500 милиона евра у земљи, која је драгуљ, имали би још бољи економски раст.

Рекао је да је у пад привредног раста од пет одсто урачунат и пад у туризму од 56 одсто.

Подсетио је да кинески туристи нису долазили од јануара, а не само марта, и да нема више никог ни и западне Европе, или региона.

Најавио је да ће се секторски помагати, тако хотелијерима, са додатним средствима за ваучере како би грађани остали у Србији.

Ниједно осигурање вам неће дати осигурање за корону. Ако одете негде, нисте осигурани и шта онда да радимо. Да опет довозимо авионима, упитао је он.

Поновио је да он неће узети 100 евра, јер жели да свих 100 евра уђу у неку инвестицију, као што је од великог занчаја изградња пута Чачак-Пожега, што мора неко да плати.

Бићемо у економији успешнији од других,то кажу и СБ и ММФ

Србија ће у економском развоју бити успешнија од других, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да то не каже само он, већ и Светска банка и ММФ, као и да је то резултат тешких реформи које је Србија спровела.

Ми се радујемо успеху ЕУ, за нас је успех европске економије од суштинског значаја, као и да што брже напредује економија у ЕУ и САД, као и региона, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Вучић каже да имамо највећу размену са земљама ЕУ, као и земљама региона.

Такође, додаје да, ипак, нико неће да каже да у последње две године Србија има највећи раст.

Нигде то не можете да чујете, а имаћемо и у наредних пет година. Унапред вам то кажем да ће тако бити, захваљујући тешким ''лековима'', направили смо најбољи финансијски систем, казао је.

Вучић додаје да имамо у региону највише директних страних инвеситицја, што подиже економију.

То је мотор економије, додао је он и истакао да држава убацује сада новац у приватни сектор, како би тај сектор био носилац економског развоја.

Наш циљ је да сви имају што јачу економију и ми ћемо онда бити богатији, али вам кажем - ми ћемо бити успешнији од других, за то имам доказе и у овој години и прошлој и претпрошлој. То кажу и ММФ и СБ, и једини и други кажу да ће Србија бити најупсешнија. И то није пало с неба, већ је резултат озбиљног рада, навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести