Министар УАЕ: Не може свет једноставно да искључи нафту

АБУ ДАБИ: Извршни директор Националне нафтне компаније Абу Дабија (АДНОЦ) и министар индустрије и технологија УАЕ, Султан ал-Џабер, сматра да свет не може „једноставно да искључи“ угљоводонике и да индустрија нафте и гаса треба да инвестира преко 600 милијарди долара годишње до 2030. да би се задовољила очекивана тражња.
nafta
Фото: pixabay.com

Ал-Џабер је овај став изнео на АДИПЕЦ конференцији о нафти и гасу отвореној данас у Абу Дабију након климатског самита УН у Глазгову, који је завршен споразумом у којем су фосилна горива први пут директна мета као кључни покретач глобалног загревања.

„Глобална заједница је управо закључила ЦОП26 и, све у свему, то је успех. Ако желимо да успешно пређемо на енергетски систем сутрашњице, не можемо једноставно да се искључимо из данашњег енергетског система. Не можемо само да притиснемо прекидач“, рекао је он, преноси Ројтерс.

Министар Уједињених Арапских Емирата, који ће 2023. бити домаћин самита ЦОП28, поновио је овом приликом позив за прагматичан приступ борби против климатских промена уз обезбеђивање глобалне енергетске безбедности.

Произвођачи нафте из састава Организације земаља изовница нафте (ОПЕК), којој припадају и Емирати, бранили су на самиту у Глазгову будућу улогу фосилних горива, тврдећи да би свет могао да смањи емисије гасова стаклене баште, а да не одустане од нафте и гаса.

Ал-Џабер је рекао да АДНОЦ планира да повећа своје производне капацитете на пет милиона барела дневно до 2030, радећи истовремено на смањењу интензитета емисије угљеника.

Како је навео, АДНОЦ ће проширити капацитете за хватање и складиштење угљеника са садашних 800.000 тона годишње на пет милиона тона, а од јануара 2022. ће прикључити нуклеарну и соларну енергију на своју енергетску мрежу.

„То ће значајно смањити оперативне емисије АДНОЦ-а и омогућиће нам да пређемо више од једне трећине пута ка циљаној стопи смањења интензитета емисије угљеника до 2030“, рекао је он, додајући да ће то такође допринети циљу УАЕ да достигне нето нулту емисију до 2050. године.

Ал-Џабер је поручио да ће ова арапска држава Персијског залива учинити да ЦОП28 буде „катализатор практичних, комерцијалних, одрживих енергетских решења“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести