МИНИСТАРКА СА СИНДИКАТИМА Потписан колективни уговор, рударима "Ресавице" 10 одсто веће зараде

БЕОГРАД: Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, представници репрезентативних синдиката и директор Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица", потписали су данас у Влади Србије измене колективног уговора за ово предузеће, којим су рудари ово рудника добили повећање зарада од 10 одсто.
TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ
Фото: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

"На иницијативу председника Србије Александра Вучића, успели смо да то обезбедимо да и рудари и други запослени у 'Ресавици' добију повећање плата од 10 одсто, а кроз преговоре са пословодством и синдикатима успели смо да пронађемо модел да повећање буде из планираних сопствених прихода 'Ресавице', без повећања субвенција. Рудари 'Ресавице' обављају једнако тежак посао као и рудари који раде у другим предузећима која су већ добили повећање зарада", рекла је Ђедовић Хандановић.

Како се наводи у саопштењу Министарства рударства, она је истакла да је став државе да брига о финансијским аспектима пословања мора ићи упоредо са бригом о рударима.

"Свесни смо сви колико је рад у руднику сам по себи  тежак и изазован и да је од велике важности да помогнемо онима који обављају један од најтежих послова, без којег не би био могућ ни развој, ни напредак. Такође, рудници 'Ресавице' су по правилу највећи или међу највећим послодавцима у својим општинама и имају већи утицај на привреду на локалу - у Сјеници, Деспотовцу, Сокобањи…што њихово стабилно пословање чини још важнијим", навела је Ђедовић Хандановић.

Она је нагласила да је заједнички интерес Владе Србије, компаније и њених запослених да "Ресавица" послује одрживо, да се ради на повећању продуктивности, модернизацији производње и унапређењу безбедности рудара.

"Држава годинама издваја огромна средства, прошле године је већ једном пронашла начин за повећање плата рударима, али наставићемо да радимо заједно и на другим питањима, јер је унапређење пословања и продуктивности најважнији предуслов како би предузеће функционисало стабилније",рекла је Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, пре истека постојећег колективног уговора треба да буде завршена и нова систематизација предузећа која ће допринети повећању ефикасности и могућим уштедама.

Министарка је нагласила и да безбедност и заштита здравља на раду остају главни приоритет ЈП ПЕУ "Ресавица" како би се ризици којима су изложени запослени максимално минимизирали.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести