Министарство енергетике демантује поскупљењу струје веће од 8%

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике оповргло је инфомације у појединим медијима да ће поскупљење електричне енергије бити веће од осам одсто, наглашавајући да се ради о злонамерним информацијама. 
struja elektrana, Dnevnik/F. Bakić
Фото: Дневник/Ф. Бакић

"Поводом нетачних и злонамерних информација у појединим медијима, Министарство подсећа да ће цена електричне енергије од 1. јануара 2023. године бити коригована за 8 одсто, а цена гаса за 11 процената, а свако довођење грађана у заблуду је недопустиво", наводи се у саопштењу.

Објашњава се да ће бити коригована само цена киловат сата, док остали елементи који утичу на формирање цене неће бити промењени.

"Анализа појединачних ставки цена енергије по зонама и тарифама из ценовника објављеног у Службеном гласнику је једно, а потпуно друго је просечно повећање цене у процентним износима. У осам процената, колико износи просечно повећање, улазе и друге ставке које нису повећане, попут обрачунске снаге. Јасна је и рачуница да ће рачун просечног домаћинства бити увећан за 200-300 динара", истиче Министарство.

Напомиње се да је последња корекција цене гаса била 1. јула, а да је прелазак на нови систем обрачуна потрошње ступио на снагу 1. октобра, уз узимање у обзир тада важеће цене, која је путем коефицијента преведена у киловат сате, тако да нико није оштећен променом система обрачуна.

"У супротном, поскупљење о којем пишу поједини медији већ би било на рачунима. Од 1. јануара 2023. примењиваће  се нове цене, увећане за 11 одсто, а које су објављене у Службеном гласнику и званичној страници „Србијагаса“, објашњава Министарство.

"У доба светске енергетске кризе и свакодневног раста цена енергената и енергије, држава је принуђена да доноси мере које ће нам обезбедити сигурно и стабилно снабдевање, а наш систем учинити што мање зависним од геополитичке ситуације. И овога пута држава је водила рачуна да максимално заштити грађане терета енергетске кризе, због чега цене струје и гаса остају у великој мери субвенционисане од стране државе и међу најнижима у Европи", истиче Министаррство.

Медији су замољени да се понашају одговорно и етично, да не пласирају површне и нетачне анализе којима се шири паника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести