Министарство: Пре одласка на рад ван Србије потписати уговор

БЕОГРАД: Поводом случаја наших радника у Словачкој који тврде да им словачка агенција "Раскен", преко које су ангажовани на раду у тој земљи, није исплатила зараде, из Министарства за рад поново апелују на грађане да не одлазе у иностранство уколико пре тога не потпишу уговор о раду.
fabrika industrija radnici pixabay
Фото: pixabay.com

Група од 50-так радника из Србије, који су без претходно потписаног уговора о раду у нашој земљи отишли на рад у словачки град Трнаву, остала је, како тврде, без посла, плата и решења за ту ситуацију.

"У конкретном случају наши грађани нису били ангажовани преко Националне службе за запошљавање, као ни преко агенције за запошљавање са важећом дозволом за рад овог министарства, били су ангажовани преко словачке агенције Раскен са седиштем у Трнави", кажу за Танјуг у Министарству за рад.
Радници у мејлу који су послали Танјугу тврде да је словачка агенција, која их је ангажовала, затворена и да нису добили плату као и обећану недељну аконтацију.

Додају да је словачка агенција "Раскен" са седиштем у Трнави, која их је директно ангажовала, затворена већ седам дана. 
У Министарству кажу да Национална служба за запошљавање води евиденцију свих грађана који су на рад у ван Србије отишли легално, док надлежни органи државе, како наводе, не могу да имају тачне бројке кад је реч о самоиницијативном одласку на рад без званичних уговора.

"Још једном апелујемо на наше грађане да не одлазе на рад у иностранство без претходно потписаног уговора о раду којим се обезбеђује заштита грађана на раду у иностранству, као ни посредством агенција које нису добиле дозволу за рад од стране овог министарства, као ни самоинцијативно", поручују из министарства. 

Истичу да се уговор о раду потписује пре одласка на рад у иностранство и да Национална служба за запошљавање, кроз установљену мрежу седам миграционих сервисних центара - МСЦ (Београд, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад, Краљево, Крушевац и Бор), мигрантима и потенцијалним мигрантима пружа информације о ризицима ирегуларне миграције, правима миграната, процедурама за добијање виза, радних и боравишних дозвола, могуцностима за запошљавање и студирање у иностранству...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести