Министарство: Упозорили смо да су реформе Србијагаса неопходне

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике саопштило је вечерас, поводом информација о могућим пеналима за Србију због неспровођење реформи у ЈП "Србијагас", да је министар Зорана Михајловић, одмах по преузимању ресора, упозорила да су структурне промене у тој компанији неопходне не само због међународних обавеза, већ интереса Србије у гасном сектору.
5-srbijagas.jpg Foto: Srbijagas
Фото: Србијагас

Министарство је, на питање Танјуга у вези са писањем Радио Слободна Европа да би Енергетска заједница могла да изрекне Србији пенале због одлагања реструктуирања “Србијагаса” и кршења прописа, навело да су захтеви Енергетске заједнице у вези са реструктурирањем тог јавног предузећа познати већ годинама уназад и проистичу из међународних обавеза које је Србија преузела доношењем Закона о енергетици 2014. године, у који су унете одредбе из Трећег енергетског пакета ЕУ.

"Министарство рударства и енергетике, на челу са потпредседницом Владе Србије и министарком проф. др Зораном Михајловић је, одмах по свом формирању, упозорило јавност да неспровођење реформи у ЈП ''Србијагас'' значи неиспуњавање међународних обавеза Србије које се односе на раздвајање делатности у гасном сектору", напомињу у Министарству.

Како се истиче, реформа подразумева да мора да се изврши потпуно раздвајање делатности у гасном сектору, уместо да оно, како се наводи, буде спроведено само као "шминка" и привид, а да су заправо повезана предузећа и даље контролисана од стране "Србијагаса" и његовог директора.

Министарство наводи да је такође упозорило да је неспровођење реформи у ЈП “Србијагас” препрека и за отварање Поглавља 15 у преговорима са ЕУ, јер Србија није у потпуности испунила своје обавезе према Енергетској заједници.

"Структурне промене у гасном сектору, које ће Министарство предложити, неопходне су не само због испуњења међународних обавеза, већ пре свега због остваривања интереса Србије у гасном сектору, који треба да доноси новац држави, уместо да се узима новац из џепова грађана Србија, и прелива ка појединцима који злоупотребљавају своје положаје", поручује се у саопштењу.

Радио Слободна Европа претходно је објавио, позивајући се на неименоване изворе у том регулаторном телу ЕУ, да ће се одлагање реструктурирања јавног предузећа “Србијагас” и кршење прописа наћи на дневном реду децембарске седнице Министарског савета Енергетске заједнице (ЕЗ), уз захтев да Србији због тога буду изречени пенали.

Како се наводи, реструктурирање подразумева пре свега раздвајање делатности дистрибуције и трговине гасом од транспорта и складиштења.

У Енергетској заједници тврде да Србија годинама крши не само правила ЕУ, већ и сопствене законе, пошто је унела одредбе о раздвајању већ 2014. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести