Министарство вратило Србијагасу план пословања на исправку

БЕОГРАД: Србијагас још није исправио план пословања за 2021. годину, након што му је враћен тај документ, у коме су приказани расходи виши 15 пута од инвестиција, каже потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Она је новинарима у Скупштини Србије уочи конституисања парламентарног форума за енергетску политику, рекла да је Министарство вратило Србијагасу план на исправку са примедбама на 52 тачке тог плана, али да то још није учињено.

Михајловић каже да тако практично Србијагас послује без плана за ову годину, без лиценци и без икакве контроле.

“Све оно што се тамо дешава није добро и ми нећемо одустати. План који је достављен нема ни почетак ни крај. У плану практично као да држава Србија не постоји, као да Влада не постоји, као да одлуке владе не постоје, јер се не налазе у реализаији тог плана за 2021. годину”, рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара.

Она је навела да је Влада донела одлуку о одвајању делатности у Србијагасу, а да то не постоји у плану који је доставило то предузеће.

“Министарство не може да усвоји такав план, тразизмо да се то исправи, надам се да хоће и да ћемо коначно у наредним данима имати план”, рекла је министарка.

Међу примедбама на план Србијагаса је навела и део који се односи на биланс токова готовине где је било наведено да је прилив новца од инвестирања око 460 милиона динара, а да је одлив од активности инвестирања 7,5 милијарди.

“Дакле, 15 пута виши су расходи од инвестирања. То је та дистрибутивна мержа, то је та гасификација где се не зна где је новац. То је оно што је бачено, а да грађани Србије нису добили гасификоване градове или делове градова”, рекла је Михајловић.

Навела је да су важне три ствари, а то су одвајање делатности, поштовање закона ове земље и јасан приорет инвестиција.

“Кад то буде у плану, Министарство ће тај план прихватити”, закључила је Михајловић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести