Миодраг Костић преузима словеначку Хету за 230 млн евра?

ЉУБЉАНА: Три кипарске компаније најавиле су словеначкој Агенцији за заштиту конкуренције (АВК) преузимање словеначке "Hete Asset Resolution" и њених фирми ћерки ТЦК и ТЦВ, објављено је на веб страници АВК-а.
miodrag kostic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Према незваничним информацијама љубљанског дневиника Finance, реч је о компанијам повезаним с Мидрагом Костићем, једним од највећих српских предузетника, које су се у процесу продаје показале најбољим понуђачем за Хету, преноси Пословни дневник.

За куповину Хете надметала су се четири кандидата.

Поред Костића, који је, према незваничним информацијама љубљанског листа, понудио највише - од 220 до 230 милиона евра - понуде су доставили норвешки Б2, шведски ДДМ и чешки АПС, фондови специјализовани за куповину лоших кредита, који су већ присутни у Словенији.

Хета, "лоша банка" настала од остатака посрнуле Хипо Алпе Адриа групе, има око 550 милиона евра потраживања и око 100 милиона евра вредне некретнине.

Поред одобрења словеначког АВК-а, Костић ће за преузимање морати да добије пристанак и чувара конкурентности у Хрватској, Србији и Црној Гори. Уколико добије сагласност, Хету ће преузети преко кипарских предузећа Ermaged Limited, Mormont Limited и Wirfil Limited, наводи Finace.

Српски бизнисмен, подсећа се у тексту, преко МК Групе у Словенији већ има хотел Кемпински Палас у Порторожу, преко којег је постао и 53-процентни власник Аеродрома Порторож. Такође, преко АИК банке има власнички удео од 91 одсто у Горењској банци, а желео је да купи и Абанку коју је на крају преузео фонд Аполо.

Осим тога, Костић је заинтересован за куповину 41,7 процента удела у "Сави", која је од 2016. у власништву финансијског фонда Јорк, известио је siol.net крајем 2018.

Група "Сава", преко "Сава Туризма" има хотеле на Бледу, Терме 3000, лечилишта у Раденцима, Терме Птуј, Терме Бановци и Хотеле Бернардин. Поред Јорка највећи власник "Саве" је словеначка држава, која држи 45 посто деоница.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести