Многи предузетници би повољне кредите за опрему и средства

БЕОГРАД: За нови програм промоције предузетништва и самозапошљавања током 20 дана интересовање је показало 130 особа, око 60 је попунило апликацију, а међу њима је 33 привредна субјекта, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.
dragan stevanovic, tanjug video
Фото: Драган Стевановић, фото: Танјуг (Видео)

"Још смо на почетку и мислимо да ће програм пун свој капацитет показати после Нове године када ће се кренути у обраду, писање програма и пројеката за које ће се аплицирати и тражити новац, а затим кренути у реализацију са пословним банкама", рекао је Стевановић за Танјуг.

Програм је у две фазе, а прва "пилот фаза" ће бити реализована са 300 милиона динара буџетских средстава.

"Када то заживи, кад се уоче предности и слабости, онда ће се уз подршку КФВ-а и немачке владе обезбедити још 12,9 милиона евра и средства ће се користити до њихове реализације, док се не потроше", рекао је он.

За кредитну подршку се могу пријавити почетници у бизнису, правна лица, физичка лица, пољопривредна газдинства, мала предузећа, а искључена су средња предузећа.

"Програм је предвиђен за мале, који су на почетку или тек хоће да уђу у бизнис јер предузећа не могу бити старија од две године", прецизирао је он.

Први корак за заинтересоване су обуке у трајању од пет дана што је, истиче он, новост у оваквој врсти програма.

"Корисници морају да прођу обуку, стекну лиценцу и буду сертификовани од стране Привредне коморе Србије да су способни, имају знање да направе бизнис план на основу кога ће послови за које траже новац да функционишу и живе, и да се шире", каже Стевановић.

Програм реализује Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Министарством привреде и републичким Фондом за развој уз стручну подршку КФВ и Привредне коморе Србије.

Биће спровођен преко три партнерске банке и заинтересовани ће моћи да се јаве на више места по Србији.

"Људи ће тако лакше долазити до информација, али и до средстава предвиђених ових програмом", каже он.

Програм предвиђа кредите за обртна средства са роком отплате до три године, где је грејс период од 3 месеца, односно до пет година су кредити за инвестиције са грејсом од пола године, а ефективне каматне стопе биће до шест одсто.

"То су повољне каматне стопе, а када измири кредит, корисник остварује право до 20 посто бесповратних средстава што је додатни бенефит", каже Стевановић и додаје да ће програм додатно да оснажи појединце и мала предузећа да се јављају за средства и започињу бизнис.

"Старосних ограничења нема док се неопходна тријажа пролази током обуке од пет дана, а могу се пријавити за обуку и физичка лица која немају основане фирме али да би постали корисник кредита код пословне банке мораће да имају основано правно лице, буду предузетници или регистровани пољопривредници", каже Стевановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести