Могућ раст инфлације у САД још неколико месеци

ЊУЈОРК: Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би потрошачке цене могле да наставе раст још неколико месеци, али очекује да ће се недавно драстично кретање инфлације с временом ублажити.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

У интервјуу за ЦНБЦ, Јеленова је рекла да је забрињавају проблеми које би инфлација могла да представља породицама с нижим приходима, а које желе да купе куће у тренутку када вредност некретнина расте.

Индекс потрошачких цена у САД порастао је у јуну за 5,4 посто, по највишој стопи у послеђих скоро 13 година. Базна инфлација, која не укључује цене хране и енергије, порасла је за 4,5 процената, што је највеће убрзање у готово три деценије.

„Имаћемо још неколико месеци убрзања инфлације. Дакле, не кажем да је ово био једномесечни феномен. Али мислим да ћемо у средњорочном периоду видети пад инфлације ка нормалном нивоу. Наравно, то морамо пажљиво да пратимо“, рекла је Јелен.

Према резултатима најновијег истраживања компаније С&П КорЛоџик Кејс-Шилер, цене станова у највећим градовима САД-а прасле су за скоро 15 процената. Све то доводи до забринутости да би инфлаторни притисци могли да зауставе агресиван економски опоравак САД-а, а ескалација стамбених цена појачава страх од стварања мехура на тржишту некретина.

„Мислим да то неће бити иста врста опасности какву смо видели током налета финансијске кризе 2008. То је сасвим другачији феномен. Али, бринем због приступачности и притисака које ће више цене станова створити породицама које први пут купују кућу или имају мање приходе“, додале је Јелен.

Иако анкетирања потрошача указују на очекивања веће инфлације у предстојећем периоду, министарка финансија каже да је охрабрена тржишним индикаторима који наговештавају "хлађење" цена дугорочно.

„Мислим да показатељи инфлаторних очекивања на средњи рок и даље изгледају прилично добро. Та очекивања су оно чиме се привредни актери руководе при одређивању цена. Због тога је важно да то помно пратимо. Али, у основи, верујем да је ово (инфлација) нешто што ће се смирити“, рекла је Џенет Јелен у разговору за ЦНБЦ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести