Момировић: Споразум с Бугарском омогућиће пловност Дунава

БЕОГРАД: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић и амбасадор Петар Дојков у име Министарства транспорта и комуникација Бугарске потписали су данас споразум о сарадњи на техничком одржавању пловног пута Дунава који ће омогућити пловност реком, неопходну за деблокаду товара угља и житарица за Србију.
1
Фото: Танјуг/МГСИ/ Ђорђе Крстић

Потписивањем споразума о техничкој сарадњи Србије и Бугарске стекли су се услови да две земље заједничким снагама спроведу интервентне багерске радове и у условима екстремно ниског водостаја, омогуће пловност Дунавом, прецизирао је Момировић.

Србија ће, по овом споразуму обезбедити неопходна техничка, материјална и финансијска средства за продубљивање реке на пловном путу у Бугарској, који је због ниског водостаја сада обустављен.

Министар је истакао да је Дунав заједнички ауто-пут и коридор од највеће важности Србије и Бугарске, и да су ови радови неопходни како би се развијала економија ове две земље, али и сви дунавских земаља.

"Радове које ћемо врло брзо спровести у Бугарској су од немерљивог значаја за нашу државу и нашу економију.Нама је тренутно због оваквог водостаја блокирано више од милион тона угља, више од 400.000 тона житарица, као и производи за нашу целичну и хемијску индустрију", рекао је Момировић.

Министар је казао да је овај споразум од изузетног значаја за енергетску стабилност Србије, посебно у овом периоду кризе и рата у Европи, те да ове две државе спроводе акције како би омогућили стабилно енергетско снабдевање за обе земље.

"Желео бих да напоменем да је ово само један у низу корака и пројеката на којима радимо са нашим бугарским пријатељима. Пре неколико недеља сам посетио Бугарску и тада смо говорили о заједничким пројектима који се пре свега односе на железничку инфраструктуру", рекао је министар.

Абасадор Бугарске у Србији Петар Дојков истиче да је ово јасан показатељ позитивног правца развоја блиских и прагматичних бугарско - српских односа.

"Бугарска страна високо цени могућност продубљивања сарадње проширивањем билатерално - правне основе уз посвећеност одржавању реке Дунав и поздравља заједнички рад две државе на обезбеђивању несметаног транспорта и снабдевања дуж реке Дунав који је важан европски пловни пут и део главног европског транспортног коридора Рајна - Дунав", рекао је Дојков.

Он је додао да је потписаним документом предвиђена сарадња на техничком одржавању кључних тачака за сектор превоза робе на пловном путу Дунава на деоници између 610. и 375. километра реке.

"Захваљујемо се на спемности српске стране да обезбеди неопходна техничка, материјална и финансијска средства за постизање постављених циљева за продубљивање реке. Интензиван заједнички рад на одржавању пловности реке Дунав у садашњој нестабилности и несигурности снабдевања енергијом у Европи од посебног значаја за гаранцију енергетских ресурса", рекао је амбасадор.

Он је нагласио да Србија и Бугарска улажу напоре да унапреде транспортну повезаност између себе, као и у другом смеру, међу којима су олакшање прекограничног саобраћаја, изградња и модернизација путева и железничке инфраструктуре, које их повезују као и изградња интермодалног терминала у Димитровграду, а посебно унапређење услова саобраћаја који пролази кроз територију Србије, што, како је рекао, утиче на европску транспортну повезаност.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести