Момировић: Србија гради путеве ка ЕУ и јача регионалну повезаност

БРДО КОД КРАЊА: „Србија гради траспортне и саобраћајне капацитете ка земљама Европске уније и јача регионалну повезаност”, изјавио је данас министар грађевинарства Томислав Момировић након билатералних састанака са ресорним министрима из БиХ, Хрватске и Македоније, на маргинама четвртог Министарског савета Транспортне заједнице на Брду код Крања у Словенији.
tomislav momirovic, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Ниво улагања у саобраћајну инфраструктуру је до сада незабележен и наш циљ је модернији, интегрисани саобраћај, ослонац целог региона и незаобилазан у европским оквирима, истакао је Момировић, саопштило је министарство.

"Немамо више времена за губљење. Морамо да се додатно интегришемо са регионом, да превазиђемо сва отворена питања која се тичу административних процедура, како би максимално убрзали наше економије и промет људи и робе између земаља региона. Када је основана Транспортна заједница 2017. године свет је изгледао много другачије и корона нам је потпуно променила концепцију и појачала захтев за брзину решавања свих отворених питања", рекао је Момировић.

Министар Момировић је одржао састанке са министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војином Митровићем, министром мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олегом Бутковићем и македонским министром транспорта и везе Благојем Бочварским.

Потпуно смо опредељени унапређењу сарадње читавог региона, додао је он.

"Пројекти које смо покренули попут изградње ауто-пута Београд Сарајево, аеродрома Требиње, реконструкције путних међудржавних мостова допринеће бољој вези грађана Србије и БиХ. Са хрватским колегом смо договорили потписивање Споразума о одржавању три друмска моста на заједничкој државној граници. Споразум ће бити потписан крајем септембра ове године, а реч је о још једном кораку према јачој саобраћајној, али и економској повезаности две државе", навео је Момировић.

Додао је да је са делегацијом из Северне Македоније разговарао о реконструкцији пруге ка Скопљу и да је искористио прилику да им захвали што су укинули путарине за грађане Србије.

Након билатералних сусрета, министар Момировић ће данас учествовати на састанку Министарског савета Транспортне заједнице у организацији Сталног секретаријата Транспортне заједнице.

На састанку ће бити више речи о напретку у проширења Зелених трака до граница између ЕУ и Западног Балкана, као и имплементацији акционих планова и Стратегије одрживе и паметне мобилности са перспективом Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести