Момировић: За две године око 7.000 станова за снаге безбедности

КРАГУЈЕВАЦ: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић контролисао је данас радове на изградњи јефтиних станова за припаднике снага безбедности у Крагујевцу и најавио да ће за две године бити завшено укупно око 7.000 станова у Србији у оквиру прве фазе пројекта.
momirovic
Фото: Танјуг (видео)

"Приоритет је да завршимо прву фазу у наредне две године и ако све буде завршено како бисмо желели, ми планирамо да број станова дуплирамо у другој фази", рекао је Момировић новинарима након обиласка радова у крагујевачком насељу Денино брдо.

Министар је претходно одржао састанак са градоначелницима Крагујевца, Краљева и Ниша о изградњи станова за службе безбедности у тим градовима.

"Реализација овог важног пројекта за Крагујевац иде добро. Пројекат изградње станова за припаднике служби безбедности је лично иницирао председник Србије Александар Вучић и на листи је приоритета нашег министарства", нагласио је Момировић.

Каже да је држава у претходном периоду повећала стандард живота припадницима служби безбедности, као и да влада и председник земље желе да они они имају јасну перспективу и још боље услове.

Министар је навео да ће у Крагујевцу у првој фази бити изграђено 270 станова, а укупно 970 станова.

Велики број радника из Крагујевца и околине је ангажован на том пројекту који тренутно покреће економију у том граду, нагласио је Момировић.

Каже да се тренутно у Србији реализује велики обим инвестиција у области инфраструктуре и да је изградња станова један од пројеката.

"Радови се добро изводе, међутим, ми то у наредном периоду морамо да додатно да убрзамо", поручио је Момировић додајући да постоје одређена кашњена, која су делимично оправдана због ситуације са корона вирусом.

Ипак, примећује да има ту и пропуста и да то више не сме да се дешава у реализацији пројекта.

Министар каже да је економија угржена, као и свуда у свету, због чега ће држава повећати ниво инвестиција у области инфраструктуре.

"Ако будемо и минимално каснили у наредном периоду, бићемо у проблему", додао је Момировић.

Поручио је да зато сви треба добро да раде свој део посла, градови, општине, предузећа у његовом ресору.

"Налог председника Србије је да раст БДП-а подигнемо на пет одсто. Ми то морамо и можемо да урадимо", навео је Момировић.

Министар каже да у појединим градовима радови на пројекту изградње станова за припаднике служби безбедности озбиљно касне и да је обично проблем у локалним самоуправама због неблаговремених урбанистичких планова и пројеката.

"Негде имамо проблема са разминиравањем терена (у Крагујевцу), негде са инфраструктуром и слично. Морамо то да решимо и зато сам данас одржао састанак, а имаћемо поново састанак сутра у Београду и уверен сам да ћемо те проблеме решити".

Додао је да је са градончелником Крагујевца разговарао и о изградњи северне обилазнице и да је тај пројекат ушао у буџет Србије, тако да се очекује да ускоро почне његова реализација.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић је рекао да су у старту заостале мине на терену правиле проблем у реализацији пројекта изградње станова, али да су сада настављени радови.

Додаје да ће у оквиру пројекта бити изграђено и око 11 километара канализације, 2,5 км саобраћајница, велики број паркинг места...

"Станови се граде у девет ламела. Прва ламела се приводи крају, тачан датум усељења у прве станове се тренутно не зна, али би пратећа инфраструктура која је предуслов требало да буде завршена почетком наредне године".

Вршилац дужност директора Грађевинске дирекције Србије Мирко Петровић је рекао да је вредност пројекта у Крагујевцу око 35 милиона евра, плус радови на инфраструктури које обезбеђују Републике и локалне самоуправе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести