Монтенегро ерлајнс изгубио право на лого

ПОДГОРИЦА: Министарство економског развоја Црне Горе је поништило решење о продужењу регистрације жига/лога Монтенегро ерлајнсу у стечају, које је издато 9. августа ове године, јер су накнадо утврдили да је донето “несумњивом грешком у поступању и уз повреду материјалног прописа”.
montenegro erlajns
Фото: Youtube Printscreen

Како је речено Вијестима у том министарству, Монтенегро ерлајнс у стечају може против овог решења да поднесе тужбу Управном суду, али до правоснажног окончања спора више не сме да користи лого.

На питање листа о спорној регистрацији лога бивше националне авио-компаније Црне Горе, из министарства су навели да је Законом о жигу прописано да жиг важи 10 година од дана подношења пријаве и да се може продужавати више пута на по десет година, али да је последња регистрација жига у случају Монтенегро ерлајнса истекла 20. маја 2020.

Захтев за продужење важења жига могао је да се поднесе прије истека или у року од шест месеци након истека, а бивша управа Монтенегро ерлајнса то није урадила, због чега је право на продужење лога истекло 20. новембра прошле године.

Компанија је крајем децембра 2020, одлуком управе, обуставиле даље летове, а у априлу је у њој проглашен стечај. Влада је основала нову авио-компанију ТоМонтенегро почетком фебруара, која је крајем маја представила свој лого сличан логу бивше компаније.

Стечајна управа Монтенегро ерлајнса је 2. јуна поднела захтев за продужење важења своја три жига/лога, што је 12 месеци након што им је истекло право на њихово коришћење, а 10. јуна је поднела и тужбу против ТоМонтенегра због коришћења лога сличног бившем националном авио-превознику.

Из Министарства су навели за Вијести да је стечајној управи 4. јуна, два дана након подношења захтева за продужење регистрације жига, одговорено да захтев није технички уредан, након чега је стчајна управа 21. јула предала нови захтев, на који им је, како је сада утврђено, грешком позитивно одговорено 9. августа.

Стечајна управа Монтенегро ерлајнса је 5. октобра поднела Привредном суду предлог за одређивање привремене мере којом траже да се новој државној авио-компанији ТоМонтенгро забрани даље коришћење лога, док се не заврши судски поступак по тужби за повреду жига/лога покренут 10. јуна, који сада постаје излишан, пишу Вијести.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести