Мост код Раче за две и по године, 13 млрд евра у регионалне пројекте

СРЕМСКА РАЧА: Мост преко Саве код Сремске Раче, у оквиру изградње аутопута Београд - Сарајево, биће изграђен за две и по године, најавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић и истакла да Србија улаже укупно 13 милијарди евра у регионаналне пројекте.
z
Фото: Tanjug/video

Србија данас са свим својим пројектима учествује са 13 милијарди евра у регионалном повезивању, са БиХ, Мађарском, Румунијом, Северном Македонијом и Црном Гором. То су све пројекти на којима радимо, било да је у питању изградња аутопута, брзе пруге, или да је у питању само реконтрукција одређених путева, рекла је Михајловић током обиласка градилишта моста преко Саве у оквиру изградње деонице аутопута од Сремске Раче до Кузмина.

Ми смо свесни да ако се као регион не будемо повезали да не можемо причати о бољем животу нити о конкурентности наших економија, али ни о томе да људи остану да живе на том подручју, истакла је министарка Михајловић.

Михајловић је мост обишла заједно с министром саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђем Поповићем, министром комуникација и промета БиХ Војином Митровићем и амбасадором Турске у Србији Танжу Билгичем, као и потпредседником компаније Ташјапи Емре Токмаком.

Укупна дужина моста је 1.310 метара.

Састоји од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали Саве, дужине 530 метара и 450 метара и челичне конструкције над реком дужине 330 метара.

Изградња аутопута Београд-Сарајево је један од највећих инфраструктурних пројеката у целом региону, а укупна процењена вредност те инвестиције је око две милијарде евра.

Србија је прошле године кренула у изградњу прве деонице, од Сремске Раче до Кузмина, у дужини од 18 километљра, а вредност инвестиције је 220 милиона евра.

Тренутно се ради пројектна документација за другу деоницу, Пожега-Котроман, у дужини од око 60 километара, а вредност тог дела аутопута је око 830 милиона евра.

Такође, Србија ће учествовати и у изградњи деонице Рача-Бијељина на територији Републике Српске, у дужини од 17 километара , а процењена вредност радова је око 136 милиона евра, не рачунајући експропријацију и друге трошкове.

Аутопут Београд-Сарајево ће бити први аутопут између Србије и неке од земаља у региону где ћемо имати заједничке граничне прелазе: у Сремској Рачи на територији Србије, а у Котроману на територији БИХ.

Већ је формиран Оперативни тим који ће радити на успостављању заједничких граничних прелаза.

Један такав прелаз биће ускоро и на мосту Љубовија-Братунац, у Братунцу, где је прошле недеље потписан Споразум о заједничком одржавању 11 мостова између Србије и БИХ на Дрини, Сави и Увцу.

Србија је за одржавање шест мостова на Дрини наменила око 15 милиона евра за три године, 2021-2023.

Пре само неколико година, практично није било заједничких пројеката између Србије и РС и Србије и БИХ.

Такође, већ је изграђен мост Братољуб, а биће изграђен и нови аеродром у Требињу вредан 55 милиона евра, где се први летови очекују од 2022.

У плану је и изградња брзе саобраћајнице Слепчевић – ГП Бадовинци, у дужини од 15 километара, а вредност тог пројекта је 75 милиона евра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести