Можемо да будем један од водећих произвођача бакра у Европи

БЕОГРАД: Србија може да буде један од водећих произвођача бакра у Европи, са годишњом производњом од 200.000 до 250.000 тона, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић на осмој међународној конференцији о минералним ресурсима у Србији.
Bakarna zica/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Министар истиче да су инвестиције у рударству, од децембра 2014. године до сада, укупно вредне више од једне милијарде евра.

Антић је истакао да је рударски скетор у офанзиви и да је то тренутно најдинамичнији сектор привреде у који влада полаже велика надања.

"Тај сектор ће наставити убрзано да се развоја и огромно ће утицати на развој Србије и раст БДП-а. Рударска активност у Србји се интензивира", нагласио је Антић.

Србија је, како каже, у процесу великих рударских истраживања, нарастајућих инвестиције, присуствавеликих компанија широм Србије.

"Имамо више од 130 актиних истражних поља, преко 250 експлатационих поља на којима се одвија врло интензивна активност. У 2010. години ниво планираних инвестиција је био око 24 милиона евра, а у 2017. су укупно реализоване инвестиције у истраживања која су вредна више од од 100 милиона евра. Видимо да су увећана четири пута".

Истиче да су велики пројекти озбиљној фази и да можемо да причамо о отварању нових великих рудника у Србји, која ће србију ставити на мапу држава које имају развијен рударски сектор.

"У РТБ-у Бор ће производња са садашњих око 40.000 тона бакра из сопствене руде бити повећана на 80.000 тона након три године, као и до 120.000 до 150.000 тона након шест година".

Ако се томе дода и пројекат Тимок на налазишту Чукари Пеку и доведе у корелацију са РТБ-ом Бор, Србији би могла да буде један од најзначајнијих произвођача бакра у Европи, са производњом са 200.000 до 250.000 тона, истиче Антић.

Каже да ће то подићи учешће рударства у БДП-у са један на пет одсто годишње.

Антић додаје да би и Рио Тинто већ 2022. и 2023. могао код Лознице са експлатацијом налазишта јадарита да оствари производњу литијума која би покрила 10 одсто његове светске потрошње.

Рударство један од стубова наше енергетске безбедности, поручио је Антић. 

Казао је да предстоји консолидација предузећа Ресавица која не показује добре резултате, али и неких рудника који су неуспешно приватизовани у период од 2006. године.

Директор TGI Group International Симеон Цомокос је у отварању конференције рекао захвалио Антићу на учешћу у конференцији и ситакао да чврсто верује да је рударски сектор већ постао најдинамичнији сектор за развој наше земље, који ће пуно допринети привредном расту у наредном периоду.

"Ова конференција је угостила много важних компанија. Овај скуп је постао веома важан за сектор рударства у Србији. Уз подршку много експерата смо направили добру агенду и занимљиве теме".

Цомокос каже да присуствују конференцији и студенти са Геолошког факултета, као и да се сваке године повећава број спонзора конференције.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести