На градилиштима без пријаве 181 радник, стотинак побегло

Грађевинарство је област у којем радници веома често раде без пријаве, на црно, а у овом сектору такав начин ангажмана радника готово да је редован појава.
Дневник/Р. Хаџић
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Будући да је у току  грађевинска сезона, и да се на много места гради, Инспекција рада појачано контролише градилишта како би се ова појава што више сузбила. И показало се да је то добар корак јер је током контрола претходих дана откривено да је од 1.134 затечена радника - 181, односно 16 одсто, радило без уговора о раду и пријаве на обавезно социјално осигурање, док је стотинак њих побегло са градилишта приликом доласка инспекције, саопштено је из Министарства за рад.

Контролама је било обухваћено 247 послодаваца, а због утврђених прекршаја у области радних односа инспектори су поднели 26 прекршајних пријава, издали два прекршајна налога, а донели су и 67 налога за отклањање утврђених неправилности.

У области безбедности и здравља на раду инспектори су поднели 12 захтева за покретање прекршајног поступка, донели су 49 решења с налозима за отклањање утврђених недостатака, као и 14 решења о забрани рада на месту рада због непосредне угрожености безбедности и здравља запослених.

Током надзора инспекције рада откривено је и пет нерегистрованих субјекта који су изводили грађевинске радове - три на територији Зајечарског и два на територији Шумадијског округа. Инспектори су одмах донели пет решења којима су нерегистрованим субјектима наложили да одмах покрену прописани поступак за упис у одговарајући регистар и забранили им даље обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести