На лето до мора кроз Црну Гору преко нове деонице ауто-пута

КОПАОНИК: Сви возачи из Србије који на лето крену на море у Црно Горе моћи ће да користе нову деоницу ауто-пута Подгорица-Матешево, изјавио је данас на Копаоник бизнис форуму црногрски министар капиталних инвестиција Младен Бојанић.
auto put, tanjug
Фото: Tanjug

"Извесно је да ће се овог лета користиит тај пут из Србије и биће на задовољство свих који традиционално крену на море у Црну Гору", рекао је министар и прецизирао да је тај део аутопута дугачак 41 километар.

"Изградња те приоритетне деонице на аутопуту Бар-Бољаре била је веома комплексна. Био је то скуп и порблематичан пут који је коштао 900 милиона евра, од 41 километара 50 одсто били су тунели и вијадукти", рекао је министар и додао да пут иде и до 1.000 метара надморске висине.

Навео је да ће брзини протока људи, робе и услуга допринети и

завршетак радова на згради модуларног прелаза у Бјелом Пољу између Србије и Црне Горе, што је део великог пројекта који се ради у сарадњи са свим земљама окружења, навео је министар.

"Узалуд нам нови путеви и пруге ако нам је за прелазак границе потребно пар сати и зато нам је циљ кад већ имамо границе да бар пелазе учинимо ефикаснијим", навео је он и додао да ће све службе бити обједињене у реновираној згради у Бијелом Пољу.

Изразио је очекивање да ће, "ако се склопе ствари" ове године бити завршен и тендер за извођење радова на преосталој деоници пута до Бољара.

"Циљ је да се повежемо са Србијом, а други по важности пројекат за нас је брза саобраћајница до Дебелог брда и веза са залеђем до Албаније, како би се везали за Плави пут", рекао је министар.

Бојанић је заједно са министром Томиславом Момировићем учествовао на панелу КБФ који је искористио да престави капиталне инвестиције у Црној Гори. Између осталог говорио је и о плану Подгорице да преузму део ранијег продатог власништва Луке Бар како би лука поватила регионални значај.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести