На пијачним тезгама се обрнуло близу 50 милијарди динара

Прошле године на пијацама у Србији је вредност продатих пољопривредних производа била већа. Наиме, на пијачним тезгама продаја пољопривредних производа достигла је вредност од око 49,5 милијарди динара, што је за око девет милијарди динара, односно 22,6 одсто више у односу на 2021. годину.
pijaca
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

По речима извршног директора Пословног удружења „Пијаце Србије” Сава Дувњака, раст промета за скоро четвртину у односу на 2021. годину представља заправо благи опоравак од последица пандемије коронавируса, због које су две године предузећа која управљају пијацама, као и власници пољоприведних газдинстава и предузетници који послују на пијачним тезгама претрпели велику штету.

- Промет пољопривредних производа на пијацама прати се у текућим ценама па је забележено повећање трговања већим делом последица раста цена, што показују и подаци Републичког завода за статистику јер су цене из децембра прошле године, у односу на исти месец 2021. године, повећане за 32,1одсто - рекао је Дувњак за „Дневник”. - Тржишни удео пијаца у продаји и откупу производа пољопривреде, водопривреде и шумарства у току 2022. године био је 16 одсто, што је за 1,1одсто више него у 2021. години. Иако су пијаце суочене с низом изазова, међу којима су најзначајнији конкуренција других облика трговине те промена потреба и навика купаца, пијаце су и даље значајан канал дистрибуције за свакодневно снабдевање грађана свежим животним намирницама.  Дувњак је казао да, истовремено, пијаце доприносе очувању и развоју руралних средина, јачању потенцијала малих пољопривредних газдинстава, па и смањењу цена домаћих пољопривредних производа, нарочито у сезонским пиковима. По његовим речима, на пијацама се највише купује поврће - 32,4 одсто, затим воће и грожђе - 17,3 одсто, живина и јаја - 16,8 одсто, и млеко и млечни производи - 12,4 одсто.


Фискални рачун од 2024. године на пијацама

- Предузетници који на пијачним тезгама продају робу широке потрошње још ове године су ослобођени фискализације, али ће од 1. јануара наредне године, према Закону о фискализацији, морати промет да евидетирају преко фискалне касе и издају фискалне рачуне - рекао је Саво Дувњак. - Фискализације су ослобођени пољопривредници који продају своје пољопривредне производе, као и они који се баве старим и уметничким занатима и пословима домаће радиности.


- Нови облици трговине, као што су мегамаркети и е-продаја, утицали су на промене навика потрошача, а пијацама наменула битно другачију позицију на тржишту. Ипак, неспорно је да су пијаце и даље важно место на којем се грађани свакодневно снабдевају свежим животним намирницама и да доприносе очувању и развоју руралних средина и јачању потенцијала малих пољопривредних газдинстава – рекао је Дувњак.

З. Делић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести