На разним пословима 12.900 радника на црно

Инспектори рада открили су током контрола у прошлој години 12.900 радника који су били ангажовани на црно, што је 36 одсто мање него претходних година.
radnici A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

По подацима Инспектората за рад, на тај начин највише су били ангажовани радници у грађевинарству и на сезонским пословима.

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић казао је да су у протеклој години инспектори обавили више од 77.000 инспекцијских наздора и да је, између осталог, утврђено да је у односу на претходне године на црно било ангажовано мање радника.

– Број радника на црно је лане био око 36 одсто мањи него претходних година и приметно је да све више послодаваца ради у складу са законом –навео је Ђуровић за Танјуг.

11 одсто више надзора Инспектората рада

По његовим речима, 2017. година била је рекордна по броју радника који су радили на црно. Тада их је контролом инспектора откривено више од 22.000, а након надзора инспектора, послодавци су с 21.300 радника засновали стални радни однос.

– Инспекторат рада је у протеклој години обавио 11 одсто више надзора, а осим што је све мање оних који раде на црно, мање је и  фантомских фирми. У протеклој години било је мање и осталих преступа, као и захтева за покретање прекршајног поступка, а Прекршајни суд изрекао је 20 одсто више новчаних казни, и то су веома значајни помаци – подвукао је Ђуровић.

36 одсто мање радника на црно него лане

За оне који раде на црно казне се крећу од 800.000 динара па до два милиона. Уз то, постоји и могућност да се, када се утврди такав прекршај, он споразумно призна.

Ђуровић наводи и да је анализа Инспектората показала да је прошле године услед повреда на раду живот изгубило 49 радника, од којих највише, односно 39 одсто, у грађевинарству, а потом у индустрији, пољопривреди... Лане је, по његовим речима, смањен број радника који су погинули на радном месту у односу 2018. годину, када је смртно страдало 53 радника, што је највише од 2004. године.


Застаревају и прекршаји

Стеван Ђуровић указао је на то да је потребан већи број инспектора, и као пример навео да је прошле године обављен рекордан број надзора, а да је један инспектор контролисао 1.716 субјеката. По његовим речима, Инспекторат рада ће у наредне две и по године имати могућност да ангажује још 40 инспектора, а ове године требало би да их буде 17 више.

Директор Инспектората за рад је истакао и да велики број случајева и прекршаја из области рада застарева, што није добро.Стеван Ђуровић указао је на то да је потребан већи број инспектора, и као пример навео да је прошле године обављен рекордан број надзора, а да је један инспектор контролисао 1.716 субјеката. По његовим речима, Инспекторат рада ће у наредне две и по године имати могућност да ангажује још 40 инспектора, а ове године требало би да их буде 17 више.

Директор Инспектората за рад је истакао и да велики број случајева и прекршаја из области рада застарева, што није добро.


– Очекујем да нови закон о безбедности на раду да резултате, односно да ће, захваљујући новинама, у њему бити смањен број повреда на раду, нарочито оних са смртним исходом – истакао је Ђуровић.

Говорећи о казнама, он је подвукао да од 2003. године до данас ниједан послодавац није био кажњен затворском казном због тога што је на радном месту радник изгубио живот. По његовим речима, однос оних који су најодговорнији за такве пропусте сигурно би се променио кад би била изречена затворска казна, а приписано је да она може бити од две до 12 година.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести