На Сајму вина и винарије са КиМ

БЕОГРАД: Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је данас да је сајам вина који се одржава у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" један од најбољих сајмова у овом делу Европе и истакао да су своје место нашле и винарије са простора Косова и Метохије.
vino pixabay
Фото: pixabay.com

Он је казао да на Сајму вина учествује шест винарија из јужне покрајине.

"Све сам их обишао и морам да кажем да имају фантастична вина. Чини ми се да на простору Косова и Метохије, како северно, тако и јужно од Ибра можемо да се похвалимо фантастичном технологијом и свим осталим када је реч о производњи вина", рекао је Петковић приликом обиласка Сајма вина "Отворени Балкан".

Он је додао да Канцеларија за Косово и Метохију поред свих пројеката посебно води рачуна и о пољопривредном аспекту развоја српских средина.

"У том смислу одвајамо значајан новац за наше винограде и винарије. Готово да нема винарије коју нисмо подржали,а то ћемо чинити и у наредном периоду као Канцеларија, поред свих субвенција и могућности које даје Министарство пољопривреде Владе Републике Србије- рекао је Петковић.

Он је додао да су мир и стабилност најважнији.

"Ту смо да промовишемо мир, сарадњу и стабилност. То је оно што нам је важно и чини ми се да се то види на сваком кораку овог дивног Сајма "Отворени Балкан". Отворених срца, отворене душе заједно, уз вино, треба да имамо оно што нас спаја, јер то је једини начин како можемо да идемо напред, у правцу будућности, нашег Косова и Метохије и наших српских средина", поручио је Петковић.

Он је додао да многи винари и винарије са Косова и Метохије имају многа признања и да не сумња да ће у том правцу наставити и када је реч о такмичарском делу Сајма, као и да верује да ће нека награда отићи на Косово и Метохију.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести