Нафта премашила 64 долара за барел

ЛОНДОН: Цене нафте су данас порасле изнад 64 долара за барел, јер су споразум Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и тензије на Блиском истоку "бацили у други план" трговински спор САД и Кине који гуши глобалну економију и тражњу за нафтом.
n
Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Цена северноморске нафте "брент" порасла је за 38 центи на 64,49 долара за барел, док је америчка "лака" нафта WТИ поскупела за 20 центи на 57,86 долара за барел, јавља њујоршка агенција "Блумберг".

ОПЕК и његови партнери су се прошле недеље договорили да продуже споразум о смањењу производње нафте до марта 2020. године.

Цена "брента" је порасла за скоро 20 одсто у 2019. години, као резултат тог споразума, тензија на Блиском истоку, а нарочито забринутости због иранског нуклеарног програма.

Пораст тензија између Ирана и САД довео је две земље “на ивицу” сукоба. Амерички председник Доналд Трамп је прошлог месеца у последњем тренутку одустао од ваздушних удара у знак одмазде за иранско обарање америчког дрона.

Иран је јуче запретио да ће поново покренути деактивиране центрифуге и повећати обогаћивање уранијума, што, како оцењује "Блумберг", додатно угрожава нуклеарни споразум из 2015., из којег се Вашингтон повукао прошле године.

На скок цена нафте утицај има и очекивани извештај, који би, како се процењује, требало да укаже на пад залиха у САД.

Према проценама у индустријским круговима, америчке залихе пале су за 3,6 милиона барела четврту недељу заредом. Амерички институт за нафту би данас требало да објави тај извештај.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести