Најављена повишица плата и пензија зависи од родне године

Најава председника Србије Александра Вучића да би пензије и плате у јавном сектору могле бити повећане већ од септембра ове године била је предмет расправе на „српском Давосу” на Копаонику.
д
Фото: Илустрација

Мишљења о тој могућности, не спорећи при том да је таква вест и те како добродошла и пожељна, ипак се разликују. 

Учесницима у расправи заједнички је став да само повећање плате и пензије не би требало ни ове године доводити у питање, али је различит о томе када се то и под којим условима може догодити.

Наиме, добри почетни економски резултати Србије у прва два месеца ове године – под условом да такви остану – отварају простор за ново повећање пензија и плата у јавном сектору и пре краја 2018. године. Међутим, нема гаранције да ће такви резултати бити настављени јер зависе од низа услова који морају бити испуњени да би се на крају године могао остварити како зацртани раст БДП-а, тако и већи.

Да све зависи од раста БДП-а с „Копаоник бизнис-форума” поручује и актуелни министар финансија у Влади Србије Душан Вујовић. Он истиче да неће дати сагласност да плате и пензије расту брже од раста привреде, односно да ће подржати повећање плата и пензија кад се за то створе услови.


Није све до нас

Да пензије и плате треба повећати сматрају и остали учесници форума на Копаонику, али нико од њих није за то да се то чини без раста привреде, а њега неће бити док се многи проблеми не реше.

Ту се пре свега мисли на судбину великих јавних предузећа, на инвестиције, како у јавни сектор, тако и у приватни, на привлачење страних инвестиција, али и на временске услове који утичу на пољопривреду и производњу и потрошњу електричне енергије, на поплаву...


– Као и у приватном сектору, и држава треба да обезбеди довољно новца да би се плате и пензије могле повећати – истакао је Вујовић. – Код нас је Законом о буyетском систему дефинисано да плате не смеју бити веће од осам одсто БДП-а, а пензије од 11 одсто. Кад се створе услови за повећање, ми ћемо захтев за повећање плата и пензија подржати.

Он је рекао да се ове године очекује раст БДП-а од 3,5 одсто, а пољопривреда и енергетика су кључни фактори веће производње. Догодине ћемо морати да тражимо нове изворе раста, поручио је министар.

Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић пак сматра да током ове године пензије и плате не треба повећавати, те да би наредне повишице могле бити тек у 2019. години. По њему, нове повишице пензија и плата у јавном сектору би угрозиле добар фискални резултат који је Србија постигла.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести