Најлакше до посла у Београду и Војводини

БЕОГРАД: На евиденцији Националне службе за запошљавање у овом тренутку има 527.000 лица, рекао је јутрос директор те службе Зоран Мартиновић који је навео да се до посла најлакше долази у Београду и Војводини, а најтеже на југоистоку Србије.
posao
Фото: Youtube Printscreen

Актуелна стопа незапослености у Србији је 12,1 одсто, рекао је Мартиновић за РТС, али је додао да су ти подаци већ застарели и да се чекају резултати за први квартал који ће бити доступни на крају августа.

Како наводи, стопа незапослености у односу на исти период прошле године је за 2,7 одсто мања.

Према његовим речима, од 2014. године владају позитивни трендови на тржишту рада, слика на терену је задовољавајућа, а осим радника који раде на сезонским пословима, најлакше до посла долазе они који су спремни да раде на наједноставнијим пословима.

Такође, постоји конкретна тражња за профилима за које су потребне одређене вештине и способности - у грађевинарству, занатским пословима, угоститељству, туризму, ИКТ индустрији.

И сада, додаје, постоји велики број лица на евиденцији Националне службе који дуго траже посао, а лакше, како каже, долазе до посла они који су активни и који се информишу.

Поред стандардног посла службе, годинама се спроводе и актуелни програми који се финансирају из републичког буџета или из буџета службе.

Најчешћи програми су стручне праксе, отварање нових радних места, самозапошљавање и разне врсте обука и преквалификација.

Мартиновић каже да теже до посла долазе они који су старији од 50 година и да се према њима пласирају одређени програми који их чине лакше запошљивима.

Када је реч о регионима у Србији, Мартиновић каже да се највише људи запошљава у Београду и у Војводини, а да југоисточна Србија заостаје и да је ту незапосленост виша од 14 одсто.

Међутим, и на том подручју није исто у сваком месту, јер је у Нишу и Лесковцу много веће запошљавање него у неким општинама где та шанса уопште не постоји, рекао је Мартиновић.

Шумадија и западна Србија су, такође, изнад просека, али не тако високо, рекао је за РТС Мартиновић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести