Највише се зида у Новом Саду и око трасе Фрушкогорског коридора

Током прошле године грађевинска активност у Србији смањена је за 12 одсто у односу на 2021. годину, а за то, према речима председника Синдиката грађевинарства Војводине и Новог Сада Јосипа Модића, има више разлога: утицао је брз раст цене некретнина, висока цена грађевинског материјала као последица сукоба у Украјини и недостатак домаће квалификоване радне снаге.
с
Фото: Р.Хаџић

Упркос том тренду на националном нивоу, у Новом Саду је у изградњи око 3.500 станова, на око 280 градилишта, док је грађевинарство и даље водећа привредна грана која је запошљава око 120.000 радника.

Модић 2022. годину оцењује као добру за грађевнице, посебно када је реч о великим пројектима и нада се ће се тај темпо наставити, иако треба очекивати разне изазове.

- У свим већим градовима у земљи знатан је број градилишта, па ће, на пример, ускоро нићи нова насеља са сремске стране Новог Сада, на Мишелуку, где ускоро треба да почне инфраструктурно опремање - најављује Модић. - Када је реч о Војводини, ситуације је шаренолика и зависи од општине до општине. По питању грађевине, највише се истичу Рума и Ириг, као и околина Новог Сада, односно места која су у близини трасе Фрушкогорског коридора. Захваљујући тој инвестицији све више људи размишља да купи некретнину у Срему, да се измести, али да истовремено буду близу града, што је добро због равномерније расподеле становништва.

Према Модићевим речима било је много изазова, а прошлу годину у Новом Саду је обележило неслагање око Генералног урбанистичког плана (ГУП). Како је објаснио, Синдикат је помно пратио све планове и био у контакту са надлежнима, јер највећим делом домаћи радници би требали да реализују те пројекат. Посебно их је бринула информација да Немачка припрема олакшице за инострану радну снагу, укључујући и Балкан.

Предложили смо да послодавци који запосле раднике за стално или радника који се вратио из иностранства добију субвенцију (Јосип Модић)

- Одлучили смо да предузмемо конкретне кораке по питању недостатка квалификоване радне снаге, што смо предочили покрајинском секретару за привреду и туризам Ненаду Иванишевићу - казао је Модић, додавши да је већ осетан недостатак радне снаге која није могла да испрати експанзију грађевинске активности. - Предложили смо да послодавци који запосле раднике за стално или радника који се вратио из иностранства добију субвенцију. Осим тога, мало деце је заинтересовано за занате, па се међу идејама нашао предлог да прођу интензиван, брзи курс од десет месеци на градилишту и да добију сертификате. Наишли смо на подршку, што је значајан помак у односу на раније и надамо се да ћемо и с представницима Новог Сада, такође, имати плодоносне разговоре, посебно имајући на уму да су планирани велики пројекти у наредном периоду.

Када је реч о очекивањима за ову годину, Модић је рекао да ће се, према тренутним предвиђањима, стабилизовати тржиште некретнина, чему може допринети и легализација објеката и који нису укњижени, а процењује се да их има око 50.000, као и благи пад цене грађевинског материјала, те да ће се држава успети да се ухватити у коштац с одливом радне снаге. 

С. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести