Народна банка не мења камату

Извршни одбор Народне банке Србије задржао је на мајском заседању референтну каматну стопу на нивоу од четири одсто.
narodna_bankas
Фото: Dnevnik.rs

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду факторе инфлације, ефекте досадашњег ублажавања монетарне политике, као и мајску пројекцију инфлације, по којој ће се она и у наредне две године кретати у границама циља од три одсто уз одступања од плус или минус 1,5 процентни поен, саопштено је из НБС-а. Инфлација је од почетка године у границама циља, и у априлу је износила четири одсто међугодишње.

Из НБС-а наводе да је на такво кретање инфлације, као и у другим земљама, утицао опоравак светске цене нафте у другој половини 2016, али и поскупљење воћа, поврћа и огрева веће од сезонски уобичајеног, због лошег времена почетком године, као и поскупљење свежег меса у априлу.

„С изласком тих једнократних поскупљења из међугодишњег обрачуна инфлације, почетком наредне године очекујемо нижу инфлацију у односу на садашњи ниво, а затим њено кретање на том нивоу до краја периода пројекције”, поручују из централне банке.

Кретање инфлације од почетка ове године, како се додаје, последица је деловања једнократних фактора, на шта указује ниска и релативно стабилна базна инфлација, која је у априлу износила два одсто међугодишње.


Светски токови и ми

Неизвесност је присутна и у погледу кретања светских цена примарних производа, а посебно нафте.

Међутим, како истичу из НБС-а, отпорност наше економије на евентуалне негативне утицаје из међународног окружења је повећана захваљујући повољнијим макроекономским изгледима, а пре свега смањењу фискалне и спољне неравнотеже, што доприноси и нижој премији ризика и повољнијем кредитном рејтингу земље.


У саопштењу се наводи да Извршни одбор пажљиво прати дешавања у међународном окружењу, а првенствено кретања на међународном финансијском тржишту и светске цене примарних производа.

„Неизвесност на међународном финансијском тржишту у највећој мери проистиче из дивергентности монетарних политика водећих централних банака, Федералних резерви и Европске централне банке, што може утицатие на глобалне токове капитала према земљама у успону, а тиме и Србији”.

Извршни одбор НБС-а је јуче усвојио мајски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен у петак, 19. маја.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 8. јуна.    

Д. В.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести